Startpagina Actueel

Everzwijnen: de buren die niemand graag heeft

De afgelopen jaren is het aantal gerapporteerde afgeschoten everzwijnen zeer sterk gestegen. Zonder jacht op everzwijnen zouden de populaties progressief groeien en veel schade aanrichten, daarom mogen jagers het hele jaar door op die dieren jagen. Voor everzwijnen is het Vlaamse landschap een paradijs, maar de mens ziet hen liever niet overal opduiken in tuinen of op landbouwgrond.

Na WOII verdwenen de everzwijnen uit België, maar enkelen bleven hangen in de Voerstreek. Sinds 2006 zijn die dieren terug in opmars in Vlaanderen. Op dit moment zitten de meeste everzwijnen in Wallonië, Limburg, het noordoosten van Antwerpen en in Vlaams Brabant. De kans zit erin dat ze zich stilletjes aan zullen verspreiden over heel het land. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gaf ons meer informatie over hun leefgewoontes en over de jacht op everzwijnen.

Everzwijnplan...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken