Het dossier van het onverdoofd slachten verdeelt de Brusselse meerderheid. Minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI) legde in oktober een ontwerp van ordonnantie dat onverdoofd slachten verbiedt op de regeringstafel nadat het Grondwettelijk Hof het Vlaams en Waals verbod had gevalideerd. Maar er werd binnen de regering geen consensus gevonden.
Geen goedkeuring
In januari legden Défi, Groen en Open Vld de tekst dan als voorstel van ordonnantie neer in het Brussels Parlement. PS-fractieleider Ridouane Chahid sprak een "onverantwoorde houding", maar het was wachten op de houding die de fractie zou aannemen. Zou de PS een gezamenlijk standpunt innemen of de fractieleden de vrijheid geven bij de stemming?
Uiteindelijk besliste de PS nu op een interne vergadering om het voorstel niet goed te keuren. Voor de Franstalige socialisten focust de tekst teveel op de laatste seconden van het leven van het dier, terwijl de rest van het proces vergeten wordt", licht Brussels parlementslid en ondervoorzitster van de Brusselse PS, Isabelle Emmery, in Le Soir toe.
Onbegrijpelijk
Dat de Brusselse PS resoluut neen zegt tegen de verplichting om verdoofd te slachten, is voor N-VA onbegrijpelijk. "Ik heb onlangs het slachthuis bezocht en met eigen ogen gezien hoe een rituele slachting duidelijk dierenleed veroorzaakt. Hopelijk steunen de andere Brusselse partijen wel het verbod op onverdoofd slachten zoals in het Waalse en Vlaamse gewest, zodat dierenwelzijn eindelijk ook in Brussel ernstig genomen wordt", zegt fractieleidster Cieltje Van Achter.
Brussels MR-parlementslid Aurelie Czekalski stelt op Twitter vast dat het standpunt van de Waalse en Brusselse PS sterk verschillend is. In Wallonië heeft de PS wel een verbod op onverdoofd slachten goedgekeurd. Bij de PS "komt het dierenwelzijn na het stemmenronselen bij de (allochtone) gemeenschappen", aldus het MR-parlementslid.
Czekalski merkt nog cynisch op dat nog niet alles verloren is in het Brussels Gewest. De Brusselse regering heeft immers de dolfinaria verboden in het Gewest.
Voor Vlaams Belang toont de PS-tegenstem tegen het onverdoofd slachten aan "dat de islamisten de Brusselse partijen stevig in hun greep hebben". Brussels voorzitter en senator Bob De Brabandere toont zich bezorgd: "Dit is zeer zorgwekkend. Deze keer is het over onverdoofd slachten. Wat is het de volgende keer?"
"Het Vlaams Belang heeft reeds bij de start van deze regeringsperiode een voorstel voor het verbod op onverdoofd slachten ingediend, maar de meerderheidspartijen hebben er steeds voor gezorgd dat dit niet werd besproken", reageert Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael. HIj wijst erop dat uit een recente enquête bleek dat meer dan 70 procent van de respondenten voor een verplichte bedwelming voor het slachten is.
"Dit is niet alleen dieronvriendelijk, maar ook grotesk hypocriet. Dezelfde PS handhaaft in Wallonië immers wél een verbod op onverdoofd slachten", besluit Bob De Brabandere.
Binnenkort debat
Het debat over het voorstel moet nog starten in de commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement. Die zal zich wellicht in mei onder meer buigen over de vraag of er hoorzittingen moeten georganiseerd worden. Wellicht is de plenaire stemming niet voor het zomerreces.