Startpagina Actueel

Wat betekent code oranje voor dieren?

Als het KMI code oranje aangeeft voor mensen, dan geldt er ook code oranje voor dieren. Minister Weyts stelde in de warme zomer van 2020 een hitteplan op. Dat hitteplan werkt met een kleurcode, die overeenstemt met de kleurcode van het KMI.

Leestijd : 2 min

Elke kleur voorziet in een reeks van maatregelen waaraan de sector moet voldoen wanneer het welzijn van de dieren door de extreme weersomstandigheden in het gedrang komt. De maatregelen hebben onder andere betrekking op het aantal dieren dat wordt vervoerd per transport, de toegang tot afkoelingsmogelijkheden en de planning en tijdstippen waarop dieren vervoerd worden.

Hittmaatregelen bij transport

Bij warme temperaturen kan afgeweken worden van de normaal geldende slachturen. Hoe extremer de weersomstandigheden, hoe meer maatregelen de groot- of pluimveehouder, de chauffeur van het transport en het slachthuis moeten nemen. Weyts: “Een beschaafde samenleving heeft de verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook echt te vermijden”.

Warme temperaturen kunnen ook dieren onnodig veel stress en leed bezorgen bij het laden, vervoeren en lossen op weg naar het slachthuis. Vlaams Dierenminister Ben Weyts greep de warme zomer van 2020 om de nodige afspraken met de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV), de Vereniging van Industriële Pluimveeslachterijen (VIP) en het Nationaal Verbond van Pluimveeslachthuizen (NVP). In de milde zomer van 2021 waren er weinig (te) warme dagen, maar in de huidige hittegolf kan het hitteplan wel heel wat onnodig dierenleed helpen vermijden.

Kleurcodes

Het hitteplan werkt voor het laden, vervoeren en lossen van groot vee en pluimvee immers met dezelfde kleurcode als het KMI. Elke kleur - groen, geel, oranje of rood - verwijst naar temperaturen op dagen tijdens een hittegolf en brengt aanvullende, maatregelen met zich mee. Zo geldt code oranje bijvoorbeeld bij een hittegolf waarbij 3 opeenvolgende dagen een gemiddelde maximumtemperatuur van minstens 32° wordt voorspeld of 1 dag met een maximumtemperatuur van minstens 35°.

Voor groot vee is in dat geval transport tussen 14.00u en 19.00u verboden, daalt de bezettingsgraad per transport met 10% en is een aangepast klimaat in de zogenaamde ‘wachtstallen’ vereist. Hoe extremer de weersomstandigheden, hoe meer maatregelen de groot- of pluimveehouder, de chauffeur van het transport en het slachthuis moeten nemen. De controlerende dierenartsen in de slachthuizen letten tijdens warme periodes extra op tekenen van hittestress.

Afwijkende slachturen

Slachthuizen kunnen tijdens een hittegolf afwijken van de normaal geldende slachturen. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) op aandringen van Weyts bevestigd. In normale omstandigheden mag er ’s nachts (tussen 20.00u ’s avonds en 05.00u ’s ochtends) en in het weekend niet geslacht worden. Omwille van de hitte kan men nu heel vroeg ’s ochtends of op zaterdag slachten. Zo kunnen ook de dierentransporten naar het slachthuis meer gespreid worden of verschoven worden naar koelere momenten.

“Ook op weg naar het slachthuis moeten we oog hebben voor dierenwelzijn. We gaan dit hitteprotocol op basis van de ervaringen deze zomer samen met de sector evalueren en waar nodig aanscherpen”, aldus Weyts.

Kabinet Weyts - SN

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken