Startpagina Actueel

Bio in Wallonië: tussen vraag en aanbod

In Libramont werden op 29 juli de ambities voor biologische landbouw in Wallonië voorgesteld. Dat leidde tot een discussie met veel animo over de aanpak: vraag- of aanbodgestuurd.

Leestijd : 3 min

Wallonië doet het al niet slecht inzake biologische landbouw, maar de ambities reiken verder dan wat er vandaag bereikt wordt. De Waalse politici en het Collège des Producteurs mikken vooral op sectoren waar bio al goed scoort en willen daar dezelfde mechanismen toepassen als bij de best-scorende biosector: die van de bio-eieren. Dat komt neer op een aanbodgestuurde aanpak: als er meer aanbod is, zal de vraag bij de consument vanzelf volgen. De campagne en de budgetten liggen klaar.

Doelstellingen

Het doel voor de Waalse biosector werd reeds vastgelegd in het Plan Bio 2030. “De oppervlakte aan biolandbouw moet van 12,5 naar 30% tegen 2030. Het aantal Waalse biolandbouwbedrijven moet groeien van een kleine 2.000 naar bijna 5.000. De omzet van de Waalse biolandbouw in de korte en lange keten – bij de eindklant – moet tegen 2030 liefst 1,65 miljard euro bedragen. Dat komt overeen met 460 euro per jaar per Waalse inwoner of 38 euro per maand per inwoner (nu 10 euro) of 20 euro per week per gemiddeld gezin. Dat klinkt op het eerste zicht niet overdreven of buitensporig”, meldt Vincent Pautré van het Collége des Producteurs.

Per deelsector (groenten, vee, akkerbouw, pluimvee...) is er een commissie die de aanpak bespreekt. “Een aantal deelsectoren krijgen voorrang: eieren, rundvlees, granen voor alle toepassingen en melk. In september kunnen de eerste plannen goedgekeurd worden. Het is niet zozeer de bedoeling om landbouwers te gaan pushen om biologisch te gaan werken, wel wil men kijken waar er nog kansen liggen en die kansen proberen te grijpen. Voorts wordt in de distributie gekeken hoe de Waalse biosector nog meer aanwezig kan zijn. Het gaat dan niet enkel over producten in de klassieke supermarkten, maar ook over de steeds populairdere online supermarkten en leveranciers van maaltijdboxen aan huis.”

Inflatie

“Eén of meer enquêtes zullen aangeven of de doelstellingen haalbaar zijn. Mocht daaruit blijken dat de doelen niet realistisch zijn, dan is het aan de politiek om eventueel bij te sturen.” Met de prijsstijgingen door de oorlog in Oekraïne en de inflatie is de consumptie van bio in Wallonië in de eerste helft van dit jaar gedaald, hoewel sommige bioproducten goed standhouden. De consument wil in deze postcovidtijden blijkbaar vooral op reis gaan en opnieuw naar de horeca en snijdt daarbij in het budget van biovoeding. Over een langere periode bekeken stijgt de bioconsumptie wel in Wallonië.

Volgens een aantal mensen is de voorgestelde aanbodgestuurde aanpak nefast voor de landbouw. Boeren moeten in een systeem stappen en dus investeringen doen (operationeel en inzake labels), maar als de vraag niet volgt, zijn dat verloren kosten. Dat ziet men nu al in bijvoorbeeld biomelk. Daarvoor krijgt de boer vandaag minder betaald dan voor klassieke melk, terwijl de kosten hoger liggen. Het beleid lijkt in zijn plannen de landbouwer en zijn rendabiliteit te zijn vergeten. Er is geen garantie dat de vraag het aanbod zal volgen. Nu al is er voor sommige voeding soms een groot verschil tussen wat de burger wil en wat de consument wil.

Ook is er de vraag of biologische landbouw wel het enige en juiste pad is dat moet gevolgd worden. Landbouw kan ook duurzaam zijn zonder de vereisten van biologisch of zonder (dure) labels en controles. En dan is er nog het pad van de circulaire landbouw.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken