Startpagina Akkerbouw

Minister Brouns oogst quinoa en koopt de eerste aandelen op akkerdelen.be

Vlaams minister van landbouw Jo Brouns oogstte vandaag 23 augustus quinoa op de proefvelden van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in Herent. Hij deed dit om de nieuwe website akkerdelen.be in de kijker te zetten. Via deze website kunnen mensen oogstaandelen kopen en zo investeren in innovatieve teelten.

Leestijd : 4 min

Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in Herent was vandaag dé locatie om de nieuwe website akkerdelen.be te lanceren. Hier kunnen burgers een oogstaandeel kopen. Het project Akkerdelen wordt uitgevoerd met de steun van Vlaanderen, namelijk  €50.000.

Aan het Praktijkpunt wordt al langere tijd onderzoek gedaan naar innovatieve teelten, en landbouwers kunnen er dan ook advies over inwinnen. “Quinoa groeit er sinds 2019 op wat grotere schaal, in het kader van een vierjarig VLAIO project. Zo kunnen we de teelttechniek op punt zetten en vermijden we dat landbouwers leergeld te betalen”, vertelt onderzoeker Wim Fobelets. “Als onderzoeker focussen we op de veldfase, maar dat is niet voldoende om nieuwe teelten te laten doorbreken. Met akkerdelen.be kunnen we de verkoop een duwtje in de rug geven.”

Innovatieve teelten zoals quinoa of kikkererwten passen perfect in het nieuwe concept Akkerdelen, aangezien die rechtstreeks aan de consument verkocht kunnen worden. “Met soja is dat moeilijker, aangezien het eerst nog verder verwerkt moet worden.”

Oogstaandelen

Via de website akkerdelen.be kunnen consumenten oogstaandelen van innovatieve teelten kopen. Onderzoeker Simon Verreckt: “Akkerdelen.be is het concept voor oogstaandelen, maar voor akkerbouw werk je met de verkoop van vierkante meters omdat het doorgaans gaat om grotere oppervlakten. Als een consument een vierkante meter koopt, zal dat het ene jaar wat minder opbrengen en het ander jaar wat meer. De landbouwer is verzekerd van zijn prijs. De consument deelt in de winst bij een goed jaar, maar delen ook in het risico als het een slechter jaar is.”

Tussen zaai en oogst kunnen burgers een oogstaandeel online kopen en rechtstreeks betalen aan de producent. Een oogstaandeel van +-2 m² komt overeen met 500 gram quinoa of linzen. Op die manier kunnen burgers kennis maken met een boer of product in de buurt. Tijdens het groeiseizoen wordt de oogstaandeelhouder op de hoogte gebracht van de teelt via foto’s en filmpjes. Na de oogst kan men het product ophalen in de hoevewinkel.

Brons, zilver of goud

Een consument kan kiezen tussen 3 pakketten: brons, zilver of goud. Bij de aankoop van een bronzen pakket krijgt hij 5m² en een waardebon van 5€ voor een ander product in het gamma. Bij een zilveren pakket krijg je 10 m², een waardebon van €10 en een rondleiding op het bedrijf. Een gouden pakket staat dan weer garant voor 15 m², een waardebon van €15, een rondleiding op het bedrijf, maar ook een rondleiding op het Praktijkpunt.

Past in de voedselstrategie

“Dankzij zulke oogstaandelen kan iedereen een beetje boer worden”, zegt Jo Brouns, Vlaams minister van landbouw. In zijn functie geeft hij aan het belangrijk te vinden om naar de landbouwer te luisteren.

Voor hem is het duidelijk dat er heel wat onzekerheid heerst over de toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouw. “We staan onmiskenbaar aan de vooravond van een van de grootste transities ooit. Zeker door de coronacrisis en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, is het duidelijk hoe belangrijk de Vlaamse landbouw en tuinbouw is. Akkerdelen helpt mee aan het verbinden van boer en burger. De burger koopt een aandeel en stimuleert zo de innovatie voor land- en tuinbouw, en dus ook innovatieve teelten die onze voedselzekerheid bevorderen. Het project helpt op die manier ook mee aan de maatschappelijke waardering voor de sector. Het komt ook tegemoet aan de voedselstrategie, het Vlaams voedselbeleid waarbij wordt ingezet op duurzaam, gezond en veilig voedsel.”

8 deelnemende landbouwers, en meer?

Tot nu toe is er per provincie zeker één landbouwer die meedoet aan het project. In totaal kon men 8 landbouwers overtuigen om in het project te stappen. “Dat kan uitgroeien tot meer landbouwers natuurlijk, het project is nog maar net gelanceerd. Elke landbouwer mag meedoen, maar we focussen wel op innovatieve teelten”, geeft Verreckt mee.

Landbouwer Wouter Saelens uit Herent doet zo mee aan het project voor de provincie Vlaams-Brabant. Hij verkoopt zijn eigen aardappelen en rundvlees. Sinds 2 jaar teelt hij quinoa, en die verkoopt hij sinds vorig jaar. Wouter heeft zo’n 3 ha quinoa staan.

Willy Vanderlinden is de laatste boer die mee instapte in het project. Hij is erwtenteler in Limburg, maar ervaart dat door de klimaatverandering de erwten niet de goede oogst gaven die het moest zijn. “Daarom experimenteer ik met kikkererwten”, klinkt het. “Het is ook wel goed dat we innoveren. Graag wil ik nog experimenteren met blauw maanzaad.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs blijft stijgen

Aardappelen Na eerdere prijsstijgingen in de voorbije weken, meldt Belgapom deze week opnieuw een prijsstijging voor de rassen Fontane en Challenger. Ditmaal van 550 naar 600 euro per ton (zonder BTW).
Meer artikelen bekijken