Startpagina Actueel

Oplopend tekort aan meststoffen verergert voedselcrisis

Door de snel gestegen gasprijzen ligt momenteel twee derde van de productiecapaciteit van kunstmest stil. De mindere productie vormt weer een bedreiging voor boeren en consumenten, niet alleen in Europa maar ook tot ver daarbuiten. Voedselprijzen zullen daardoor hoog blijven.

Leestijd : 2 min

Rusland verminderde de gastransporten naar Europa in de nasleep van de invasie van Russische troepen in Oekraïne en de sancties tegen Moskou. De beperking treft industrieën in heel Europa. Meststoffenbedrijven worden bijzonder hard getroffen omdat gas een belangrijke grondstof, maar ook een belangrijke energiebron is voor de sector.

Voedsel dreigt duurder te worden

Door de slinkende voorraden zullen de prijzen hoog blijven, wat een bedreiging vormt voor de productiviteit van de boeren, die worden gedwongen het gebruik van de belangrijkste voedingsstof terug te schroeven. Daardoor dreigt voedsel nog duurder te worden voor de consument.

"Wij vrezen ten zeerste dat, naarmate de aardgasprijzen blijven stijgen, meer fabrieken in Europa gedwongen zullen worden te sluiten", aldus Maximo Torero, hoofdeconoom bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. "Hierdoor zal de EU van een belangrijke exporteur veranderen in een importeur, waardoor de kunstmestprijzen meer onder druk zullen komen te staan, wat ook het volgende plantseizoen zal beïnvloeden."

Volgens de Europese sectororganisatie Fertilizers Europe, die het gros van de kunstmestproducenten op het continent vertegenwoordigt, is momenteel 70  % van de capaciteit niet in gebruik. "De huidige crisis smeekt om een snel en doortastend optreden van de EU en nationale beleidsmakers voor zowel de energie- als de meststoffenmarkt," aldus Jacob Hansen, directeur-generaal van Fertilizers Europe, in een verklaring.

Grote producenten zetten productie stil

Deze week hebben grote producenten hun productie teruggeschroefd of stopgezet. Naast de afhankelijkheid van Russisch gas spelen ook de sancties tegen Moskou de bedrijven parten. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om kaliumchloride uit Wit-Rusland te kopen.

De Noorse kunstmestproducent Yara kondigde onlangs aan dat het de productie in zijn fabriek in het Henegouwse Tertre vanaf half september zal stilleggen. De fors gestegen gasprijzen maken de productie onrendabel. Eerder had het bedrijf al fabrieken in Italië en Frankrijk tijdelijk stilgelegd. Nu volgen nog productieverminderingen in Nederland en België. De productie van ammoniak in Tertre zal stopgezet worden op 15 september. Later volgt ook de productie van meststoffen.

Mocht Europa een netto-importeur van meststoffen worden, dan zullen de gevolgen van de bevoorradingscrisis zich uitbreiden. De regio zal namelijk gaan concurreren met armere landen, vooral in Afrika, waar de voedselonzekerheid nog wordt verergerd door aanhoudende droogte en conflicten.

Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken