Startpagina Akkerbouw

Maïs hakselen is de boodschap!

Op niet minder dan 16 locaties werden de voorbije weken door 11 partners maïsmonsters genomen om het gehalte aan droge stof te meten. Hiermee werd de afrijping van de maïs opgevolgd. Door de snelle evolutie op het veld is dit al de laatste meting.

Leestijd : 1 min

Een aantal locaties waar de staalnames gebeurden, waren vorige week donderdag reeds geoogst. Bij de overgebleven locaties was een stijging van 6% in droge stof te meten. Met deze cijfers kan er gesteld worden dat de maïs overal klaar is om gehakseld te worden, of dat deze zelfs al in een te ver gevorderd stadium is.

Niet meer wachten om te oogsten

Naarmate de maïs droger wordt geoogst, wordt het moeilijker en moeilijker om de kuil op een degelijke manier vast te rijden. De bewaring zal hierdoor nadelig beïnvloed worden, met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit van de kuil. Daarnaast vergroot ook de kans op legering bij zo’n overrijpe maïs, zeker wanneer de wind zou toenemen of wanneer er een onweer passeert.

Het heeft bijgevolg geen zin meer om te wachten om te oogsten

Voor LCV : Jurgen Depoorter (CIPF), Gert Van de Ven,

An Schellekens (Hooibeekhoeve)

Lees ook in Akkerbouw

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken