Startpagina Akkerbouw

Vlaanderen zal 50 jaar lang organische koolstof in bodem meten

Het Vlaamse Departement Omgeving zal 50 jaar lang de grootte en de evolutie van de koolstofvoorraden in de bodem meten. Organische koolstof speelt een sleutelrol in de bodemkwaliteit en de klimaatverandering.

Het bodemkoolstofmonitoringsmeetnet (Cmon) werd in 2021 al opgestart. Na een eerste werkjaar van voorbereidingen kunnen op ongeveer 2.600 plekken stalen worden afgenomen, meldt het Departement Omgeving.

Het verhaal van organische koolstof begint bij organisch materiaal, zoals plantenresten, compost en stalmest. Dat organische materiaal wordt door bodemorganismen zoals regenwormen kleiner gemaakt en door bacteriën en schimmels verder afgebroken, legt het Departement Omgeving op zijn website uit. Als...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Spruitkool nog milieuvriendelijker telen

Groenten Spruitkool wordt in Vlaanderen vooral geteeld voor de industriemarkt (diepvriesbedrijven). Op een studienamiddag in Roeselare kwamen diverse aspecten van de teelt aan bod, zoals de afstelling en het onderhoud van oogstmachines, insectenbestrijding en de problematiek van metaldehyde in het oppervlaktewater.
Meer artikelen bekijken