Startpagina Akkerbouw

Dure energie brengt Nederlandse bloemensector in de problemen

De Nederlandse bloemensector komt in de problemen door de sterk gestegen prijzen voor aardgas en elektriciteit. Floricultura, een Noord-Hollandse veredelaar van orchideeën en tropische planten, kondigde al aan dat het 100 van de 500 banen in Nederland schrapt.

Leestijd : 2 min

Veel kwekers zijn in de problemen gekomen, waardoor Floricultura veel klanten is verloren. “We hebben in vrij snel tempo 20  % van onze omzet verloren. Daardoor zijn we helaas genoodzaakt om onze organisatie te verkleinen”, bevestigt een woordvoerder. Floricultura hoopt met een vrijwillige vertrekregeling het aantal gedwongen ontslagen beperkt te houden.

Terugval

's Werelds grootste bloemenveiling, Royal FloraHolland, zei eerder al op een terugval van zo'n 40  % in bloemen- en plantenproductie bij Nederlandse kwekers te rekenen. Dat komt doordat bedrijven in de sector door de hoge energieprijzen failliet gaan of vrijwillig stoppen, maar ook doordat sommige ondernemers zo'n gunstig contract hebben dat ze meer kunnen verdienen met het verhandelen van die energie dan met bloemen kweken.

Floricultura, dat bijvoorbeeld stekjes aanlevert voor kwekers, benadrukt dat juist voor orchideeën en andere tropische planten veel gas en elektriciteit nodig is. Het bedrijf heeft ook honderden medewerkers in Brazilië, India en de Verenigde Staten. Daar spelen de problemen niet, dankzij het warmere klimaat. De woordvoerder van het veredelingsbedrijf waarschuwt dat orchideeën en tropische kamerplanten moeilijk over grote afstanden vervoerd kunnen worden, dus dat het aanbod mogelijk kleiner wordt. Maar hij verwacht niet dat deze bloemen en planten binnenkort helemaal hier zullen verdwijnen. “Er zijn altijd ondernemers die nog doorgaan. Zij nemen het risico, of zitten qua contract erg gunstig.”

Sectorvereniging Glastuinbouw Nederland kondigde onlangs acties aan om aandacht te vragen voor de problemen in de sector. De organisatie reageerde teleurgesteld op de plannen die de Nederlandse regering reeds bekendmaakte.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken