Startpagina Park en Tuin

Een mooi gazon valt niet uit de lucht!

Een mooi gazon valt niet uit de lucht! Dit viel alvast te leren tijdens de elfde editie van de Nationale Grasdag, die eind vorige maand doorging in het Antwerpse Meer. Na tien edities was het tijd om het gekende terrein in Hove te verlaten. De Nationale Grasdag zal vanaf heden ‘on tour’ gaan en diverse locaties aandoen.

Leestijd : 6 min

Na tien edities is de Nationale Grasdag uitgegroeid tot een begrip in de sector en staat het initiatief voor een professionele netwerkdag. Ook dit jaar weer, tijdens de elfde editie, waren tuinaanleggers, groendiensten, greenkeepers en ander professionals welkom om kennis te maken met een breed spectrum aan grasveldexpertise en benodigdheden.

Onder het thema ‘Een mooi gazon valt niet uit de lucht’, werden alle facetten rond aanleg, renovatie en onderhoud van gazon, sportvelden en openbaar groen gedemonstreerd. De nieuwste producten en machines konden door groenprofessionals ontdekt worden. Diverse demonstraties gingen door en een breed gamma machines kon ontdekt worden.

De Nationale Grasdag was dit jaar net als vorig jaar erkend als vormingsactiviteit voor het behoud of verlengen van de fytolicentie. Het initiatief van deze dag is in handen van een vijftal toonaangevende bedrijven uit de groensector: Advanta/Limagrain, Bayer, Compo Expert, ICL/Everris en TerraCottem. De praktijkdag werd verder ondersteund door de erkende beroepsverenigingen en door graszodenteler Erik Ooms die het terrein ter beschikking stelde.

Deze editie van De Nationale Grasdag was ook  toegankelijk voor scholen, over twee dagen kwam de organisatie zo op ruim 1.500  bezoekers.
Deze editie van De Nationale Grasdag was ook toegankelijk voor scholen, over twee dagen kwam de organisatie zo op ruim 1.500 bezoekers.

Gras sterker maken

Erik Truyers van Advanta geeft ons aan dat door de klimaatverandering de seizoenen grillier worden en we extremer weer krijgen. Dit heeft ook zijn invloed op de gazons. Hierom geeft Advanta zijn graszaad een coating mee, genaamd Headstart’ om het van bij de start weerbaarder te maken aan de grillen van het weer. Het gaat om een natuurlijke zaadomhulling die moet zorgen voor een snellere kieming en betere beworteling. Dit moet leiden tot een vitalere groei en betere weerstand tegen droogte en fysieke belasting.

Bayer is een volgende partner in de organisatie van de Nationale Grasdag en ook bij hen wordt er gewezen op technologie om de grasmat in conditie te houden. Zij hebben zo de Interface StressGard geïntroduceerd voor de behandeling van ziekten op sportvelden en in siergazons. Door deze toepassing wordt het gras versterkt en weerbaarder gemaakt tegen verschillende stressfactoren die kunnen te maken hebben met het gebruik zoals maaien en betreding maar ook met het klimaat zoals hevige neerslag of net droogteperiodes.

Bij Compo Expert wordt dan weer op een ander product gewezen om onze gazons in topvorm te houden, namelijk meststoffen. Hun gamma Floranid-meststoffen bevat de traag werkende stikstofvorm Isodur en Crotodur. De stikstof uit Isodur komt geleidelijk vrij gedurende een periode van drie maanden, deze uit Crotodur gedurende vier maanden. Hierdoor wordt stikstofuitspoeling vermeden en is er een lange periode dat de gazonplant stikstof kan opnemen.

Voornoemde technologie is ook aangewend in het recentere product Basafilm Gazon. Hier is ook nog de polygeencoating aan toegevoegd zodat er over een periode van zes maanden diverse stikstoffracties ter beschikking komen van de planten.

Bodemmanagement

Jo Verschuren van Compo wees ook nog op de organische bodemverbeteraar Karisol om het humusgehalte van een bodem voor de aanleg van een gazon of siertuin te verhogen. Kijkt men naar een silicium- en fosforrijke bodemverbeteraar, dan komt Agrosil LR in zicht. Dit is niet enkel een bodemverbeteraar voor het gazon, maar ook bij aanplantingen van bomen en sierstruiken.

Ook Paul Dupas van ICL (voorheen Everris en Scotts) pikte in op het verhaal van de grillen van het weer. Volgens hem moeten we meer aan ‘watermanagement’ gaan doen. Dit kan vie de zogenaamde ‘wetting agents’. Er zijn hier twee soorten. De zomer types gaan ingezet worden voor het waterbehoud en het voorkomen van droge plekken. De winter wetting agents zijn penetranten die ingezet worden om de waterdrainage te verbeteren. Vooral door infiltratie en verticale doorstroming doorheen het bodemprofiel. Daarnaast is er nog een speciale groep producten met een zeer specifieke werking die bijvoorbeeld dauw tegengaan en hierdoor ziekte onderdrukkend werken voor gazongras.

Frank Dewever van TerraCottem pikte op het verhaal verder in met te verwijzen naar hun bodemverbeteringstechnologie. Deze zorgt voor een gezonde plantengroei dankzij de combinatie van twintig waterhoudende, voedende en stimulerende componenten. De sterke van TerraCottem zit hem in de synergistische samenwerking van de verschillende componenten om de kwaliteit en waterretentie van de bodem aanzienlijk te verbeteren en de groeiprocessen van de planten te bevorderen.

De componenten zijn onder te verdelen in wortelgroeiactivatoren, hydroabsorberende polymeren, meststoffen en draagmateriaal. Ieder component heeft zijn invloed op de plantengroei, maar vooral de synergistische werking van het geheel maakt deze bodemverbeteringstechniek succesvol.

Noviteiten

Het terrein van de Nationale Grasdag verwelkomde een groot machinepark gekruid met mooie noviteiten. Eén ervan was de vorig jaar geïntroduceerde Vredo Duall Depth Seed doorzaaimachine. Opmerkelijk is dat er met deze zaaimachine in één werkgang uit twee verschillende zaadbakken op apart instelbare diepte én dosering wordt gezaaid. Hierdoor krijgt met name veldbeemdgras optimaal de kans om tot zijn recht te komen, voor een sterke en duurzame grasmat.

Vredo werkte samen met Limagrain-Advanta en combineerde in de voorste zaadbak het grasmengsel Victoria Advance en in de achterste Hattrick Advance.

Ook Belgisch fabrikant van tuinmachines Eliet ging met Limagrain-Advanta in zee voor doorzaaimachines. Zo ontwikkelde zij de DZC 600 doorzaaimachine die standaard af fabriek reeds afgesteld en geleverd wordt met Advanta Renova graszaad. Hiernaast toonde Eliet op de Nationale Grasdag nog de gazonzaaicombinatie GZC 1000.

Tijdens de grasdag vielen enkele noviteiten te ontdekken, o.a. bij doorzaaimachines.
Tijdens de grasdag vielen enkele noviteiten te ontdekken, o.a. bij doorzaaimachines.

Een thema op ‘groenbeurzen’ is tegenwoordig ook het batterij-aangedreven gereedschap. Graham is invoerder van het Franse Pellenc dat al 25 jaar zou innoveren op het vlak van draagbaar batterijgereedschap. De nieuwigheid van dit jaar is de Rasion Easy grasmaaier. Deze heeft een uiterst lichte batterij en een autonomie tot 3.600 m2 met de Ulib 1100 batterij. De bestsellers uit het gamma zijn de Helion2 haagschaar en de multifunctionele bosmaaier Excelion 2000.

Ook Husqvarna is een aanbieder van professionele accu-machines. Tijdens de Nationale Grasdag legde ze echter ook de aandacht op de Fleet Services: een sleutel om het machinepark van hoveniersbedrijven te optimaliseren. Door machines uit te voeren met een sensor krijgt de beheerder of fleet manager meer inzicht in de productiviteit en het gebruik van de machine, maar ook over de emissies en gerealiseerde trillingsniveau’s. Doel is om op basis hiervan in de toekomst veiliger en productiever te gaan werken.

Ook Kärcher biedt Fleet Services aan. Tijdens de Nationale Gasdag viel trouwens te leren dat ze meer verkopen dan reinigingsmachines. Zo hebben zij enige tijd terug al het Zweedse Belos overgenomen, fabrikant van multifunctionele werktuigendragers. Recenter is de overname van hun verkoops- en servicepartner Heylens uit Ternat. Hierdoor verdelen ze nu ook de Scopagreen Gemo 130 zelfrijdende multifunctionele klepelmaaier, de Coup’Eco heggenscharen en de Boki-Bokimobil grafdelfmachines en werktuigendragers.

Voor de onkruidbestrijding was o.a. de Adler Heather aanwezig die werkt met infraroodstralen. Door de warmte stollen de eiwitten in de plant, barsten de cellen open en sterft de plant langzaam af.

Herco Machinery toonde op de Nationale Grasdag meerder Belgische primeurs. Zo kon er voor het eerst kennis gemaakt worden met de zeroturnmaaiers van het Amerikaanse merk Encore. Uit het Perusso-klepelmaaierassortiment brachten ze de gloednieuwe Multifit variant van het model Panther mee. Dit is nog niet in serieproductie, maar was al wel te bewonderen op de Nationale grasdag. Dankzij dit nieuwe type is de Panther nu ook beschikbaar voor compacte tractoren met een beperkt aantal pk’s.

Ook de Ecolawn Eco 250 zelfaangedreven topdresser liet zich opmerken omwille van zijn compacte bouw, zodat hij ook in kleine ruimtes aan de slag kan en toch ook de eigenschappen van de grotere toestellen uit het gamma beschikt.

Maar ook bij maaimachines vielen er nieuwigheden te ontdekken.
Maar ook bij maaimachines vielen er nieuwigheden te ontdekken.

Marcel Van Dyck presenteerde op de Nationale Grasdag de nieuwe FD 900 hydrostatische zitmaaier van Grillo. De machine heeft een frontmaaidek met een maaibreedte van 126 cm. De drie messen worden met een riem aangedreven die dan weer via een aftakas wordt aangedreven. De maaihoogte is traploos van 2 tot 10 cm in te stellen.

T.D.

Lees ook in Park en Tuin

Hoe houd je verhard terreinonkruidvrij?

Park en Tuin Geen chemische onkruidbestrijding meer, dat is sinds 2015 de realiteit voor de Vlaamse steden en gemeenten. Welke middelen hebben ze nog ter beschikking om verhard terrein te vrijwaren van onkruid? Welke daarvan zijn financieel het interessantst?
Meer artikelen bekijken