FAO: zuivelprijs 4,2 procent gedaald

Zuivelprijzen liggen nog altijd op een relatief hoog niveau.
Zuivelprijzen liggen nog altijd op een relatief hoog niveau. - LL

Wereldwijde zuivelprijzen zijn in oktober met gemiddeld 4,2 procent gedaald, aldus de Wereldvoedselorganisatie FAO. Het is voor het eerst sinds mei dat de prijs van zuivelproducten daalt. De FAO meldt voor andere agrarische grondstoffen relatief stabiele prijzen.

De zuivelprijs ligt nog 17,5 procent boven de waarde in oktober vorig jaar, maar nog 22 procent onder de historische piek die in februari 2014 werd opgetekend. In oktober daalden internationale noteringen voor boter, magere melkpoeder en volle melkpoeder. De prijs van kaas bleef zo goed als gelijk.

Boter en volle melkpoeder daalden in prijs omdat importeurs de vinger op de knip hielden, in afwachting van nieuwe volumes uit Oceanië. Als Australië en Nieuw-Zeeland aan de markt komen, kan dat een prijsdrukkend effect hebben. Op de markt van magere melkpoeder wordt de prijs gedrukt door de aanwezigheid van een grote interventievoorraad in de EU.

Tarwe daalt, maïs stijgt

De graanprijs steeg een fractie ten opzichte van september en ligt nu 7,4 procent hoger dan in oktober vorig jaar. Tarwe daalde in prijs omdat de Zwarte zee-regio een groot volume beschikbaar heeft voor de export. Ook is de concurrentie tussen grote tarwe-exporteurs, zoals de EU en dan vooral Frankrijk, toegenomen. De prijs van korrelmaïs steeg in de VS, maar staat in Zuid-Amerika door grote voorraden onder druk. De Europese maïsmarkt is vrij stabiel.

Suiker daalde 0,7 procent in prijs en ligt nu meer dan een derde onder de prijs van vorig jaar. De ramingen wijzen op een grote suikerbietenoogst in de EU, waar het areaal fors is gegroeid, terwijl ook Rusland als belangrijke bietenproducerende natie meer bieten lijkt te gaan oogsten. Brazilië is een grote exporteur van (riet)suiker en drijft de concurrentie op. Dat komt vooral door de waardedaling van de Braziliaanse munt die haar suiker relatief goedkoper maakt voor importerende landen als China of Japan.

Zwakke varkensmarkt

Op de vleesmarkt is ook sprake van gemiddeld lagere prijs, in feite een trend die in juli is ingezet. Varkensvlees en schapenvlees daalden in prijs, pluimveevlees bleef in prijs gelijk en rundvlees wordt wat beter betaald. Op de varkensvleesmarkt is al enige tijd sprake van enorme concurrentie van Europese landen als Nederland, Duitsland en Denemarken. Die doet een eerdere krimp van de varkensstapel wat teniet. Lang waren Europese leveranciers spekkoper op Aziatische markten - en dan vooral China, Japan en Zuid-Korea- maar nu laten deze landen het even zitten in afwachting van lagere prijzen.

De oliezadenmarkt wordt vooral bepaald door palmolie in Zuidoost-Azië en sojaolie in Zuid-Amerika. In oktober werd de prijs gedrukt door hoger dan verwachte voorraadcijfers in Maleisië en de verwachting dat oogsten goed zullen zijn in het lopende seizoen. In de VS verloopt de oogst van sojabonen goed, waardoor de prijs van sojaolie onder druk staat. Ten slotte hebben Rusland en Oekraïne veel zonnebloemolie beschikbaar voor export, wat de prijs van oliezaden drukt.

J.C.B

Meest recent

Meest recent