Startpagina Veeteelt

Ondanks vleesschandalen blijft de Belg verslingerd aan zijn biefstuk

Het thuisverbruik van vers vlees daalde het voorbije jaar lichtjes van 18,2 kg per hoofd naar 17,5 kg, maar vlees blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg.

Leestijd : 2 min

Dat leidt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw (VLAM) af uit een onderzoek dat het liet uitvoeren door GfK Belgium en iVox.

De invloed van vleesschandalen in slachthuizen en in kwekerijen van runderen, kippen en varkens doen de Belg dus niet zo massaal afhaken, als men zou kunnen verwachten. Wel kiest de Belgische consument voor vlees van de beste kwaliteit en wisselt hij zijn portie vlees wat vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch. “Doorslaggevend in de keuze voor vlees zijn de smaak, de eetgewoonten en de voedzaamheid”, concludeert VLAM.

Vers vlees neemt meer dan de helft van het volume voor thuisverbruik (54 pct) in binnen de korf vlees-gevogelte-vis-vleesvervangers. Gevogelte en wild zijn goed voor een derde van het thuisverbruik (30 pct), vis kwam in 2017 uit op een aandeel van 15 pct en vleesvervangers net 1 pct. Dit thuisverbruik dekt driekwart van het totale verbruik van vers vlees. Binnen het thuisverbruik van vlees winnen varkensvlees en vleesmengelingen aandeel ten koste van rund- en kalfsvlees.

Het belang van herkomst in de keuze voor vlees blijft verder stijgen: in 2017 gaf meer dan de helft van de Belgen (54 pct) aan dat herkomst een zekere invloed heeft op hun aankoop van vlees. Een duurdere versnijding zoals de tournedos/chateaubriand daalt de laatste jaren niet in volume. Dit geeft aan dat de Belg kiest voor minder, maar wel steeds kwalitatiever vlees. Dat moet er volgens VLAM op wijzen dat de Belg ‘bewuster omgaat met vlees’.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken