Startpagina Akkerbouw

Innovatie in fyto slabakt in Europa

Fyto- en zadenproducent Syngenta organiseerde onlangs het elfde Forum voor de Toekomst van de Landbouw in Brussel. Hoofd gewasbescherming Jon Parr stond Landbouwleven te woord over de situatie van de fytosector in Europa.

Leestijd : 3 min

Jon Parr, hoofd gewasbescherming van multinationale fyto- en zadenproducent Syngenta, maakt zich zorgen. Hij ziet meer en meer gewasbeschermingsmiddelen van de markt verdwijnen, terwijl er nauwelijks nieuwe verschijnen. De grote schuldige, volgens hem? Het dure en onvoorspelbare toelatingssysteem van de Europese Unie (EU).

Wat vindt u van het toelatingsbeleid van de EU?

De procedure is ronduit gebrekkig. Geen van de afgesproken deadlines worden ooit gehaald. Het is enorm ingewikkeld. De verschillende agentschappen die betrokken zijn bij het proces verwijzen maar wat graag door naar elkaar. Ze lijken vastberaden om toch zelf maar geen beslissingen te hoeven nemen. Het hele proces is extreem frustrerend vanuit het standpunt van iemand die wil registreren.

Dat gezegd zijnde vind ik de bedoelingen achter het Europese toelatingsbeleid wel degelijk waardevol. We moeten er zeker van zijn dat de technologie die gebruikt wordt in de landbouw veilig en geschikt is. Als bedrijf staat Syngenta onverdeeld achter een duidelijke, op wetenschappelijke kennis gebaseerde regelgeving. Strenge regelgeving maakt ons niet bang: we zijn goed uitgerust om met hoge eisen om te gaan. Het is de onvoorspelbaarheid van het Europese systeem dat ons frustreert.

Hoe beïnvloedt die situatie de ontwikkeling van nieuwe werkzame stoffen?

Sinds de EU van een risk based cut off systeem (is er gevaar bij normale blootstelling?) is overgeschakeld op een hazard based systeem (is de stof op zichzelf gevaarlijk?), is de voorspelbaarheid van de registratieprocedure erg problematisch geworden. De kost om een nieuwe actieve stof op de markt te brengen ligt vandaag een stuk boven de 250 miljoen dollar (ongeveer € 203 miljoen). Om zo’n investering in innovatie te gaan ondersteunen heb je een bepaalde mate van zekerheid nodig, en die biedt de EU niet.

Dat is waarom de Europese innovatie in de landbouw de laatste 20 jaar in verhouding met de rest van de wereld dramatisch achteruit is gegaan. Vroeger ging meer dan een derde van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) van bedrijven zoals het mijne naar producten voor de Europese landbouw. Vandaag is dat nog minder dan 10 %, bijna 5 %. Er is gewoon geen drijfveer meer voor innovatie.

Welke problemen komen daaruit voort?

Naargelang meer producten van de markt gehaald worden, zijn er steeds minder waarop Europese landbouwers een beroep kunnen doen. Dat betekent meer resistentie-ontwikkeling, voor insecten en ziekten zowel als voor onkruid. Ik denk dat we op de rand van een crisis staan voor ziektebestrijding in Europa. Een hele klasse van middelen, waar landbouwers 20 jaar lang op gesteund hebben, dreigt te verdwijnen. De volgende stoffen die op de helling staan zijn de multi site middelen, zoals Mancozeb en Chlorothalonil, die net erg belangrijk zijn om resistentie onder controle te houden. Intensieve landbouw hangt af van technologie, en ik maak me er zorgen over dat Europese landbouwers daar minder en minder toegang toe hebben.

syngenta-chemchina

Syngenta en ChemChina, dat al eigenaar was van Adama, Dow en DuPont, Bayer en Monsanto: Draagt de toenemende consolidatie in de sector bij tot het gebrek aan innovatie?

De reden dat de industrie consolideert is omdat de kosten van O&O de pan uit swingen. Ik hoorde gisteren iemand schatten dat tot 80  % van het budget voor O&O in de EU naar herregistratie van gewasbeschermingsmiddelen gaat, niet naar nieuwe technieken. Die consolidering is een gevolg, geen oorzaak.

Wat is de rol van ChemChina in de overname?

ChemChina is nu strategisch eigenaar van Syngenta, dat klopt, maar we fusionneren niet. Wij wilden een eigenaar die op lange termijn denkt, zeker waar het O&O betreft. De Chinezen zochten op hun beurt toegang tot geavanceerde technologie. Ongeveer 21  % van de wereldbevolking leeft in China, op 7 à 8  % van de grond in de wereld. Ze willen hun productie opdrijven met aandacht voor voedselzekerheid en -veiligheid. De expertise van Syngenta past in die ambitie.

DC

Lees ook in Akkerbouw

BioForum vraagt schadefonds voor pesticidendrift

Akkerbouw Bioboeren ondervinden volgens BioForum heel wat financiële schade van pesticidengebruik waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. De sectororganisatie voor de biologische landbouw en voeding roept op om hiervoor een schadefonds op te richten.
Meer artikelen bekijken