Startpagina Akkerbouw

Wereldwijd 70 miljoen hectare biologisch

Het wereldwijde biologische areaal is in 2017 opnieuw gegroeid tot een recordomvang van 70 miljoen hectare. Het areaal is sinds 1999 gegroeid met 58 miljoen hectare. Dat blijkt uit cijfers die het onderzoeksinstituut FiBL en de biologische ketenorganisatie IFOAM hebben bekendgemaakt op de Biofach-beurs in Neurenberg. Van het wereldwijde landbouwareaal is nu 1,4% biologisch.

Leestijd : 2 min

De wereldwijde markt voor biologische producten is in 2017 gegroeid tot circa $97 miljard, wat bij de actuele wisselkoers neer komt op €85,5 miljard). De VS is de grootste biologische markt, goed voor jaarlijks €40 miljard omzet. Daarna volgen Duitsland (€10 miljard), Frankrijk (€7,9 miljard) en China (€7,6 miljard). Veel grotere markten lieten een groei van meer dan 10% zien; de Franse markt groeide zelfs met 18%.

Teruggerekend naar uitgaven per hoofd van de bevolking, geven de Zwitsers het meeste uit aan biologische producten. In 2017 gaf de gemiddelde inwoner van het land op jaarbasis €288 uit aan biologische producten. De biologische markt behaalde met 13,3% het hoogste marktaandeel binnen de voedingsmarkt in Denemarken.

Uit eerder gepubliceerde cijfers blijkt dat ook in België de uitgaven aan biologische producten is toegenomen. In 2017 wordt voor Vlaanderen een stijging van 11% van de bestedingen opgetekend en voor Wallonië een stijging van 8% tegenover 2016.

Miljoenen producenten

In totaal telde de wereld in 2017 circa 2,5 miljoen biologische producenten en dat is 5% meer dan een jaar eerder. De meeste biologische boeren zitten in India (835.200), gevolgd door Oeganda en Mexico. In vooral ontwikkelingslanden zijn vanzelfsprekend chemische gewasbeschermingsmiddelen ook niet altijd betaalbaar voor landbouwers.

Het wereldwijde biologische areaal groeide met 20% tot 69,8 miljoen hectare. Australië kent met 35,6 miljoen hectare het grootste areaal, gevolgd door Argentinië (3,4 miljoen hectare) en China (3 miljoen hectare). Door de grote toename van het areaal in Australië, bevindt zich nu de helft van het totale biologische areaal in Oceanië.

Europa volgt op de tweede plaats met 14,6 miljoen hectare, wat dus 20% van het wereldwijde areaal is. Latijns Amerika volgt met 8 miljoen hectare. FiBL en IFOAM benadrukken dat het areaal op alle continenten is gegroeid.

Wereldwijd is nu 1,4% van het landbouwareaal biologisch, maar de verschillen tussen landen zijn groot. In Oostenrijk is bijna een kwart van het areaal biologisch. In Wallonië is de biologische sector nu goed voor meer dan 10% van het totale areaal. In Vlaanderen is slechts 1,2% van het areaal biologisch. Vlaanderen is wel de grootste markt voor biologische producten binnen het België.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken