Startpagina Actueel

Duitse spoorwegmaatschappij stopt met gebruik glyfosaat tegen eind 2022

Deutsche Bahn wil tegen eind 2022 stoppen met het gebruik van glyfosaat. Het omstreden middel wordt door de Duitse spoorwegmaatschappij, net als in ons land, gebruikt om het onkruid tussen de sporen te bestrijden.

Leestijd : 2 min

Deutsche Bahn wil het gebruik binnen 3 jaar stopzetten, uit bezorgdheid over de impact van glyfosaat op de gezondheid van mens en milieu, zo maakte het Duitse ministerie van Transport op 28 november bekend.

Deutsche Bahn gaat het gebruik van zogenaamde ‘bio-herbiciden’ testen, aldus het ministerie. Er zal ook gebruik worden gemaakt van heet water, elektrische stroom en ultraviolette straling.

In 2017 gebruikte Deutsche Bahn nog 67 ton van glyfosaat, bekend onder de merknaam Roundup. Vorig jaar was er door de droogte opmerkelijk minder onkruid en daalde het gebruik van de onkruidverdelger sterk. Voor dit jaar beloofde Deutsche Bahn om het gebruik van glyfosaat te halveren. Het bedrijf heeft nog een Europese licentie tot 2022.

Ook in ons land maakt de Belgische spoornetbeheerder Infrabel nog gebruik van glyfosaat, maar dan enkel in Vlaanderen. “Er geldt een nationaal verbod op het gebruik van glyfosaat, maar de Vlaamse Milieumaatschappij heeft ons nog een uitzondering toegestaan tot eind volgend jaar”, zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. In Wallonië en Brussel beschikt Infrabel niet meer over een uitzondering.

Het bedrijf zet zijn zogenaamde ‘verdelgingstrein’ die tweemaal per jaar over de sporen rijdt en een vloeistof met glyfosaat vernevelt, voorlopig dus enkel in in Vlaanderen. “We zijn met alle betrokken partijen aan het praten”, aldus Baeken, die ook beklemtoont dat glyfosaat enkel ingezet wordt waar onkruid een impact heeft op de veiligheid van het treinverkeer en waar er geen alternatieven mogelijk zijn. “Bijvoorbeeld bij onkruid tussen de sporen. In de bermen gebruiken we alternatieven zoals maaien.”

De aanwezigheid van onkruid is sterk weersgebonden en dus varieert ook het gebruik van de hoeveelheid glyfosaat jaar na jaar.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken