Startpagina Veeteelt

Ruimte voor meer biologische geitenmelk

De Organic Goatmilk Coöperatie bestaat 10 jaar. Als marktleider in biologische geitenmelk zien ze ruimte op de markt van biologische geitenmelk en stellen ze zich dus open voor nieuwe leden.

Leestijd : 2 min

De consumptie van geitenzuivel en biologische voeding is het voorbije decennium heel snel gegroeid. In deze groeiende markt heeft de Organic Goatmilk coöperatie zich ontwikkeld tot marktleider met een melkvolume van ruim 25 miljoen kg melk per jaar.

Melk voor verpoedering groeit

OGC telt vandaag meer dan 50 leden in drie landen: Nederland, België (Vlaanderen) en Duitsland (NordRhein-Westfalen). “Die geitenbedrijven zijn heel divers: ze hebben een schaal van amper 100 ton tot ruim 1,5 mio kg melk. De afzet vindt plaats in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. De ruim 20 afnemers zijn actief in diverse biologische zuivelsegmenten: harde en zachte kaas, dagverse zuivel en melkpoeder.”

De markt voor harde kaas is vrij stabiel en groeit gestaag, die van zachte kaas groeit sterker en ook voor dagverse zuivel zijn de mogelijkheden talrijk. Vooral de vraag naar melk voor verpoedering groeit hard. Diverse spelers zijn in Europa en wereldwijd aan de slag met babyvoeding op basis van biologische geitenmelk. Verder is er ook steeds meer vraag naar melkpoeder voor sport- en ouderenvoeding.

Groei met nieuwe producenten

De OGC-leden hebben op hun algemene vergadering eind november groen licht gegeven voor een groeiscenario. Dit betekent dat de coöperatie zich openstelt voor nieuwe leden. Daarbij wordt gekeken naar potentiële omschakelaars en kandidaat-starters, die bewust kiezen voor de biologische productie met een sterk onderscheidend vermogen.

BioforumVlaanderen

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken