Startpagina Actueel

Stille drukjachten op everzwijnen in het Meerdaalwoud en de Dijlevallei

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid organiseerde de voorbije dagen samen met jagers, landbouwers, de beheerders van de Doode Bemde en heel wat vrijwilligers de eerste stille drukjachten van 2020 op everzwijn. In totaal werden 25 everzwijnen geschoten. Dit is nog een eind verwijderd van het gestelde doel. Om de everzwijnenpopulatie te stabiliseren is dit jaar een afschot van minstens 80 stuks noodzakelijk. Er zijn deze winter nog 2 zo’n jachtactiviteiten gepland (24 januari en 7 februari) en in het najaar volgen er nog 3.

Tussen 1958 en 2008 werden er Vlaams-Brabant – op een zeldzame doortrekker na – geen everzwijnen waargenomen. Vanaf 2016 werden de eerste biggen waargenomen in het Meerdaalwoud zodat we van een gevestigde populatie kunnen spreken.

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de dieren vanuit Wallonië naar het Meerdaalwoud, het Heverleebos en de Dijlevallei gemigreerd. Everzwijnen zijn gebonden aan grote loofbossen en de dieren spelen een belangrijke rol in de natuurlijke verjonging van soorten als eik en beuk,...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Aandachtspunten inzake voeding en mogelijke aandoeningen nu schapen met lammeren terug de wei op gaan

Schapen Na een kletsnat najaar en een natte winter zijn we sinds een paar weken in een droogte beland. Die kwam een vlotte grasgroei zeker niet ten goede, mede door de lage temperaturen ‘s nachts. Intussen is de grasgroei toch op gang gekomen. De piek van de aflamperiode is achter de rug en ooien en lammeren kunnen opnieuw de wei op. Wat zijn aandachtspunten voor elke schapenhouder in deze periode?
Meer artikelen bekijken