Startpagina Akkerbouw

Enquête over aardappel-, tarwe- en groenteteelt in België

Kan een adequaat beheer van de bodembiodiversiteit bijdragen tot de aanpak van de huidige economische, sociale en milieutechnische uitdagingen in de landbouw? Dat is de centrale vraag in het project SoildiverAgro. Om een beter beeld te krijgen van de agronomische problemen waarmee aardappel-, tarwe- en groentetelers in Europa te maken krijgen, zoeken de projectpartners Inagro, PSKW, ILVO en POMONA boeren en tuinders om enkele vragen te beantwoorden.

Leestijd : 2 min

De onderzoekers in het SoildiverAgro-project doen onderzoek naar nieuwe praktijken en teeltsystemen die de biodiversiteit in de bodem verbeteren. Zo willen ze de land- en tuinbouwsector aanmoedigen om minder externe productiemiddelen te gebruiken, zoals brandstof, water en meststof. Bovendien willen ze de productie en kwaliteit van gewassen verhogen en ecosysteemdiensten beter benutten. Denk bijvoorbeeld aan bodemvruchtbaarheid en koolstof in de bodem.

Enquêtes om proefopzet uit te werken

Om een beter beeld te krijgen van de agronomische problemen waarmee landbouwers - en meer specifiek aardappel-, tarwe- en groentetelers in Europa - te maken krijgen, stelden de projectpartners vragenlijsten op, één voor elk type teelt. Daarin gaan ze na welke alternatieve praktijken in bodembewerkingen, bemestingstechnieken, methoden voor bodembehoud/-bescherming en ziekte- en plaagbeheersing volgens de telers het beste resultaat kunnen opleveren om dergelijke problemen aan te pakken. Die informatie zal hen helpen om veldproeven te ontwikkelen.

Alle belanghebbenden in de sector - zoals landbouwers, adviseurs, onderzoekers, beleidsmakers, landbouworganisaties, ngo’s en verwerkende bedrijven - kunnen de vragenlijsten invullen. De enquêtes zijn opgesteld in het Nederlands.

> Enquête over aardappelteelt

> Enquête over groenteteelt

> Enquête over tarweteelt

Lees ook in Akkerbouw

Nieuwe IPM-checklist met extra technieken en doppen

Akkerbouw Elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen moet de regels rond de geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. De IPM-lijst werd onlangs geüpdatet als gevolg van het aanpassen van de lijst driftreducerende doppen en technieken waardoor de gebruiksmogelijkheden werden uitgebreid.
Meer artikelen bekijken