Startpagina Economie

VLAM schrapt in het voorjaar alle deelnames aan beurzen in Azië

Van week tot week bekijkt en analyseert VLAM hoe het met het coronavirus - en de gevolgen ervan - omgaat. “We sturen geen medewerkers uit naar risicogebieden”, zegt woordvoerster Liliane Driesen van VLAM. Dit voorjaar schrapt VLAM alvast ook alle beurzen in China en Zuid-Korea. Andere beurzen werden intussen afgelast of minstens uitgesteld. Of de grote voedingsbeurs SIAL China doorgaat, is nog niet duidelijk.

Leestijd : 2 min

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) neemt vooral deel aan voedingsbeurzen in het buitenland. De Fruit Logistica in Duitsland was wellicht de laatste, grootste beurs waaraan VLAM deelnam. Het coronavirus - en de gevolgen daarvan - hebben dan ook een grote weerslag op de werking van onze Vlaamse promotiemachine in de agro- en visserijsector.

Op Fruit Logistica in Duitsland stond VLAM nog met een nieuwe beurs.
Op Fruit Logistica in Duitsland stond VLAM nog met een nieuwe beurs. - Foto: VLAM

“We sturen geen medewerkers uit naar risicogebieden”, zegt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM. “Zo gaan we bv niet naar beurzen in China of Zuid-Korea dit voorjaar.” Hoewel het nog geen uitgemaakte zaak is, zal wellicht de grote beurs SIAL China niet doorgaan.

Grootste voedingsbeurs in Azië

SIAL China is voorzien van 13 tot en met 15 mei en is in Azië met 4.300 standhouders en 110.000 professionele bezoekers uitgegroeid tot de grootste voedingsbeurs in Azië. Belgian Meat Office zou er voor de 5de keer met een delegatie van Belgische vleesbedrijven aanwezig zijn. Zou.

Een aantal beurzen werden intussen al afgelast of uitgesteld, zowel in binnen- en als buitenland (bv Tavola in Kortrijk, FHA in Singapore, missie voor groenten en fruit naar Canada ism FIT en wellicht ook SIAL China). “We bekijken beurs per beurs of een deelname op een nieuwe datum opportuun is. We overleggen ook met andere geledingen en houden elke week een round-up over de toestand.”

De beursdeelnames van VLAM worden bijna uitsluitend vanuit sectorbudgetten gefinancierd. “Enkel de deelnames aan binnenlandse beurzen, waar VLAM een corporate verhaal brengt, worden vanuit het horizontale VLAM-budget gefinancierd: de tweejaarlijkse beurs Agriflanders en de tweejaarlijkse beurs Exportbeurs van Flanders Investment & Trade (FIT). Het totaalbudget dat voor 2020 werd voorgesteld, bedraagt ruim 4 miljoen euro voor alle beurzen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken