Startpagina Economie

Mondiale prijzen landbouwgrondstoffen fors omlaag

Wereldwijd zijn prijzen voor voedsel in april flink gedaald. De prijs van suiker daalde nog het meest, maar ook zuivel, graan, vlees en plantaardige olie werden minder goed betaald. Dat blijkt uit de FAO-voedselprijsindex. Ondertussen groeit de vrees dat tarwestocks in het seizoen 2020/21 opnieuw gaan oplopen.

Leestijd : 3 min

Maandelijks publiceert de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, de FAO, een overzicht van mondiale voedselprijzen. In april daalde de samengestelde index alweer voor de derde maand op rij. De belangrijkste boosdoener is de uitbraak van de Covid-19-pandemie, die het internationale voedselsysteem ontregelt.

De suikermarkt is nog het meest geraakt. In april daalde de suikerprijs gemiddeld met 15% ten opzichte van maart. De suikerprijs daalt vooral omdat de olieprijs omlaag geduwd wordt door de coronacrisis. Door de crisis zijn immers veel fabrieken stilgelegd en is wereldwijd het vracht- en personenverkeer sterk verminderd.

Brazilië is een belangrijke suikerproducent en al sinds de jaren ’70 wordt hier veel suiker gebruikt voor de vervaardiging van bio-ethanol. Wanneer de olieprijs laag is, is het minder aantrekkelijk om bio-ethanol bij te mengen. Grote verwerkers sturen dus even meer suiker richting de voedingsmarkt, in plaats van de verbrandingsmotor.

Daar komt nog bij dat vanwege de pandemie wereldwijd veel mensen in ‘lockdown’ zitten en daarom minder buitenshuis consumeren. Ook dit gaat ten koste van de suikerprijs, omdat bij maaltijden die buitenshuis bereid worden relatief meer suiker wordt gebruikt.

Graan

Voor de FAO-voedselprijsindex is graan als spilgewas het belangrijkste ingrediënt. In april daalde de graanprijs marginaal ten opzichte van maart. De prijs ligt nog altijd 2,4% boven het niveau van april 2019. Binnen het graansegment zijn grote verschillen zichtbaar. De prijzen van tarwe en rijst schoten omhoog. Tarweprijzen gingen 2,5% omhoog – deels omdat men veel inkocht uit vrees dat het Russische exportquotum snel vol zou raken.

Bij een vol Russisch quotum zouden afnemers in Noord-Afrika en het Midden-Oosten vrijwel volledig aangewezen zijn op EU-leveringen. Minder concurrentie dus en hoge prijzen. Het Russische exportquotum werd eind maart ingesteld en zal volgens de FAO vermoedelijk niet worden aangepast tot het einde van het verkoopseizoen, dus 30 juni. Op de rijstmarkt speelt een soortgelijk effect, met Vietnam in de rol van Rusland.

De FAO voorziet voor het nieuwe 2020/21-seizoen een vergelijkbare productie als in het afgelopen seizoen: 762,6 miljoen ton. De EU maar ook Noord-Afrika, de VS en Oekraïne gaan minder tarwe produceren. Maar dit effect wordt teniet gedaan door grotere oogsten in Rusland, Australië, Kazachstan en India. Meer tarwe zal als voeding worden geconsumeerd, en minder als veevoeder of grondstof voor de industrie.

De FAO verwacht dat de tarwestocks zullen oplopen tot 274,5 miljoen ton. Binnen de stocks zijn grote verschillen zichtbaar. China bouwt voorraad op, terwijl elders voorraden krimpen met 5%, tot het laagste niveau sinds 2013.

De prijs van maïs daalde voor de derde maand op rij, wat opnieuw mede te maken heeft met de oliemarkt. In de VS wordt ongeveer een derde van de maïs geteeld voor de productie van bio-ethanol. Maar ook de grote hoeveelheid maïs die in Zuid-Amerika beschikbaar is voor de export, weegt op de prijzen. De prijsval van maïs bedroeg in april 10%.

Zuivel

De zuivelprijs daalde 3,6% ten opzichte van maart, en ligt nu zowat 10% onder het niveau van vorig jaar. Boter, magere melkpoeder en volle melkpoeder daalden 10% in prijs. Stocks lopen op en de vraag vanuit importmarkten valt tegen. Het Noordelijk Halfrond werkt bovendien richting haar seizoenspiek, terwijl door de coronacrisis restaurantverkopen zijn weggevallen. De kaasprijs zat in april wel in de lift.

Vlees

De gemiddelde vleesprijs daalde alweer voor de vierde maand op rij, deze keer met 2,7%. Alle typen vlees daalden in prijs. China importeerde juist meer vlees, maar veel andere landen kochten even niets of weinig. De productie in de VS viel terug door de sluiting van slachterijen waar veel personeel besmet was met het coronavirus. Desondanks zijn mondiaal gezien de vleesstocks groter geworden.

Plantaardige olie

De gemiddelde prijs van plantaardige olie daalde 5,2%. Soja, koolzaad en palmolie daalden in prijs, terwijl zonnebloemolie juist beter betaald werd. Bij palmolie is er een duidelijke link met de oliemarkt, omdat veel palmolie wordt verwerkt tot biodiesel. Daar komt bij dat de palmolieproductie in Maleisië groter is dan verwacht.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken