Startpagina Economie

Bizarre oliemarkt duwt suikerprijs in diep dal

Sinds oktober was de suikerprijs aan een flinke opmars bezig. Door de coronacrisis is het sentiment volledig omgeslagen. De vraag is of het eerder aangekondigde mondiale tekort van 9 miljoen ton suiker wordt geneutraliseerd nu Brazilië door de val van de olieprijs fors meer suiker gaat maken.

Leestijd : 2 min

O p de Europese markt zijn suikerprijzen sinds oktober 2019 herstellende. De markt werd ondersteund door prognoses die een wereldwijd productietekort voor het seizoen 2019/20 voorspelden. Daarnaast speelde een daling van de suikerproductie in de EU als gevolg van een kleiner areaal en teleurstellende opbrengsten na de droogte in de zomer van 2019 een rol. De internationale suikerorganisatie ISO ging eind vorig jaar nog uit van een mondiaal tekort van 9 miljoen ton suiker.

De prijs van witte suiker (contract augustus) liep op de termijnmarkt in Londen op tot bijna 420 euro per ton op 12 februari. Sindsdien hakt de coronacrisis er flink in en op 1 mei noteerde hetzelfde contract nog maar 351,30 euro. De coronacrisis heeft de logistiek en dus de handel verstoord en de vraag naar specifieke afgeleide producten vanuit de horeca stilgelegd. Hoe lang deze verstoring aanhoudt, hangt af van de epidemie en de middelen om die te bestrijden.

De ineenstorting van de olieprijs heeft verreweg het grootste effect op de suikermarkt. De prijs van ruwe olie is ruimschoots gehalveerd. Als de olieprijs laag is, dan is het bijmengen van bio-ethanol minder aantrekkelijk. In Brazilië - de grootste suikerexporteur wereldwijd - wordt veel suikerriet verwerkt tot bio-ethanol. Nu dit minder aantrekkelijk is, wordt meer suikerriet verwerkt met het oog op de voedingsmarkt.

De waarde van de Braziliaanse munt, de real, is bovendien ten opzichte van de dollar afgenomen. Veel handel gaat in dollars en de export van Braziliaanse producten is door de waardedaling van de ‘real’ dus aantrekkelijker geworden. Ten slotte lijken de belangrijke suikerproducerende landen een grote oogst binnen te halen. Volgens sommige analisten kan het eerder aangekondigde mondiale tekort van 9 miljoen ton worden geneutraliseerd. De Rabobank, een grote financier van de Braziliaanse landbouw, denkt zelfs dat in de campagne 2020/21 een klein suikeroverschot van 600.000 ton kan ontstaan.

Welke invloed zal dit hebben op de bietenprijs die aan de telers wordt betaald, is onzeker. Voor de productie in 2019-20 wordt het effect nog niet verwacht, aangezien de meeste productie al is verkocht op basis van contracten met een vaste prijs. Maar voor de volgende campagne zou de impact aanzienlijk kunnen zijn, denkt de Confederatie van Belgische Bietentelers. Ondertussen onderzoekt de Europese Commissie of de liberalisering van de suikermarkt 4 jaar geleden het gewenste effect heeft gehad.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken