Startpagina Akkerbouw

Tarwe-, gerst- en maïsnoteringen stijgen

Op de wereldmarkt stijgen de tarwe-, gerst- en maïsnoteringen. De tarweprijs werd weer gestimuleerd door de teleurstellende eerste oogstgegevens uit de EU en het Zwarte Zeegebied. Eind vorige week werd voor gerst ongeveer 170 euro per ton betaald in Brussel. Ten slotte steeg ook de maïsnoteringen, dankzij het afdekken van shortposities.

Leestijd : 2 min

Op de wereldmarkt stijgen tarwenoteringen. De stijgende voorraden en de onzekere vraag naar tarwe drukten de prijs, maar die prijs werd wel gestimuleerd door de teleurstellende eerste oogstgegevens uit de EU en het Zwarte Zeegebied. Rusland verlaagde de prognose voor het seizoen 2020/21 met 1,8 miljoen ton naar 80,9 miljoen ton. Voor maaltarwe wordt in Hamburg circa 192 euro per ton betaald.

Vorig seizoen overigens haalde Rusland ‘maar; 74,5 miljoen ton binnen. Ook voor Oekraïne werd de verwachting met 600.000 ton verlaagd tot 26,1 miljoen ton, wat wel 8% minder is dan vorig jaar. Elders zijn de omstandigheden in Australië nog steeds gunstig. In de Verenigde Staten verbeterde de conditie van de wintertarwe iets.

De markt loopt goed door. Veevoederfabrikanten uit Thailand kochten 170.000 ton tarwe en zijn nog in de markt voor levering van 193.300 ton. Jordanië verzekerde zich van 60.000 maaltarwe en Egypte kocht 230.000 ton maaltarwe in Rusland.

Gerst

Over het algemeen zien we ook licht stijgende gerstnoteringen op de wereldmarkt bij beperkte handelsactiviteiten. Eind vorige week werd circa 170 euro per ton in Brussel betaald. Frankrijk verwacht voor het seizoen 2020/21 met 12,3 miljoen ton een iets lagere oogst vorig jaar: 13,7 miljoen ton). In Alberta, Canada, staat de gerst er goed bij, terwijl in Argentinië, ondanks enige droogte, de inzaai voorspoedig verloopt. Thailand is in de markt voor aankoop van 44.000 ton voergerst uit Australië.

Maïs

Wederom stijgende maïsnoteringen op de wereldmarkt dankzij het afdekken van shortposities (speculatie op dalende prijzen) in de aanloop naar een rapport van het Amerikaanse landbouwministerie de ingezaaide arealen en het mindere weer in het Middenwesten van de VS. Voorspelling voor beter weer in de VS, beperkte vraag en een goede opbrengst van de tweede oogst in Brazilië knabbelden weer wat van de stijging af.

Enige steun voor prijzen kwam ook van nieuws over recente aankopen door China en Mexico. De oogst in Argentinië verloopt goed waarbij in juni met 4,4 miljoen ton een recordhoeveelheid werd verscheept.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken