Startpagina Economie

ABS kritisch op kunstmestregistratie

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is kritisch op de plannen voor een verplichte kunstmestregistratie. ‘Het is jammer dat er nu opeens een registratie komt, die het warm water lijkt te willen heruitvinden en onnodig complex is’, schrijft de organisatie. Daarbij benadrukt ze dat ABS op zichzelf geen tegenstander is van kunstmestregistratie. Bovendien was de registratie al onderdeel van de nodige mestactieplannen.

Leestijd : 3 min

Dat de registratie er nog niet kwam, is volgens ABS een vraag voor de administraties en departement Omgeving, niet voor de landbouworganisaties en de landbouwers. ABS reageert op plannen van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Zij wil een digitaal kunstmestregister voor alle handelaars en voor landbouwers invoeren. Daarmee wil ze vermijden dat er kunstmest op de velden belandt die niet wordt aangegeven.

Overmatig kunstmestgebruik zou voor een deel een slechte waterkwaliteit op plekken in Vlaanderen kunnen verklaren, aldus de minister. Ze somt een serie kritiekpunten op de plannen. Zo vind ABS het vreemd dat zowel de handel als landbouwers moeten registreren. ‘Het is ons zeer vreemd dat dit anno 2020, in tijden van administratieve vereenvoudiging, een dubbele registratie van exact dezelfde gegevens de regel wordt’, zo heet het. . De dubbele registratie is gemakkelijk te vermijden door het register uit van de handel direct te koppelen aan het register in van de landbouw.

Deze dubbele registratie is volgens het ABS ook in het nadeel van de Mestbank zelf, aangezien ze nu ook alles dubbel moeten controleren, wat de handhaving er niet gemakkelijker op zal maken. Kleine fouten, zonder enig gevolg voor de waterkwaliteit maar het gevolg van ondeugdelijke wetgeving, zullen zo aanleiding geven tot sancties en bijhorende bezwaren.

Verplicht digitaal

Ook hekelt ABS het verplicht digitale karakter van de registratie. Hierbij verwijst de organisatie naar de studie van de Koning Boudewijnstichting over de digitale geletterdheid van de gemiddelde Belg. De uitkomst van deze studie is dat ongeveer 40% van de bevolking digitaal niet sterk is. In de landbouwsector zijn veel consulenten actief om landbouwers bij te staan op het gebied van administratie.

Maar een 7-daagse registratie, op basis van onzekere bonnen (de factuur van de afgehaalde kunstmest volgt in het beste geval pas een maand later), terwijl de landbouwers het superdruk hebben, daar zit volgens ABS geen enkele consulent op te wachten.

Verplicht op perceelsniveau

De nodige vragen kun je volgens ABS ook stellen bij de verplichte registratie op perceelsniveau. Dit wordt om te beginnen al geregistreerd op de diverse teeltfiches die bijgehouden moeten worden in het kader van Vegaplan of andere teeltregistraties. Ook hier spreekt ABS van een duidelijke dubbele registratie, die niet bijdraagt aan het in kaart brengen van de kunstmeststromen. Om de kunstmeststromen in kaart te brengen volstaat volgens haar een registratie op bedrijfsniveau. Bij het vaststellen van onregelmatigheden, kan nog altijd aan de landbouwer om verduidelijking gevraagd worden.

Andere mestgebruikers

De registratie is volgens ABS verre van sluitend. Er gaan aanzienlijke hoeveelheden kunstmest om bij het beheer van sportterreinen en publieke grasvelden. De toepassing gebeurt in het beste geval door een greenkeeper of tuinaannemer met kennis, maar de waarheid geschiedt volgens ABS te zeggen dat de eis van een perfect groen speelveld (golfterrein, voetbalveld) vaak luider klinkt dan de vraag of het nog wel verantwoord is. De toepassing van kunstmest gebeurt hier ook tot laat in de herfst.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken