Startpagina Actueel

Gebruik van loopbaancheque in landbouw kan veel beter

Emmily Talpe, Vlaams parlementslid voor Open VLD, vroeg in de commissie Landbouw meer aandacht voor loopbaancheques in de land- en tuinbouw. “Vanuit VDAB hoor ik dat drempelvrees niet alleen bij landbouwers bestaat”, antwoordt Vlaams minister Hilde Crevits.

Leestijd : 2 min

Via de onafhankelijke en discrete werkwijze van Boeren op een Kruispunt hoopt minister Crevits dat landbouwers die drempelvrees kunnen overwinnen. “Boeren op een Kruispunt kan op die manier een eerste informatie over, en doorverwijzing naar, een professionele loopbaanbegeleiding bieden.”

De kostprijs van loopbaanbegeleiding via loopbaancheques is laag. “Door hierover te communiceren kan dit aanbod beter bekend raken. Het departement Landbouw & Visserij kan hier in samenwerking met VDAB de landbouwers over informeren.”

Boeren op een Kruispunt zal in het kader van de vernieuwde werking een goede samenwerking uitbouwen met de loopbaanbegeleidingscentra, zodat landbouwers ook daar goed terecht kunnen. “We zullen ook verder gaan dan dit. Zo kan VDAB bijvoorbeeld in samenspraak met partners in de sector een mogelijke aanpak uitwerken voor de specifieke doelgroep landbouwers”, zegt minister Crevits.

De landbouwsector is momenteel ondervertegenwoordigd in het bereik en het gebruik van loopbaancheques. “Het zou zeker zinvol zijn als er een aantal gerichte acties zouden gebeuren. Hier kan ook Boeren op een Kruispunt bij worden betrokken.”

Een grote bevraging bij landbouwers hierover komt er voorlopig niet. “Eind 2021 is een korte bevraging uitgevoerd bij de deelnemers van het Landbouwmonitoring Netwerk (LMN) naar bepalende factoren. Daarbij werd wel gepolst naar toekomstscenario’s voor het bedrijf. We weten echter dat het heel moeilijk voor landbouwers is om zich een carrièreswitch voor te stellen”, aldus nog de minister.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Winkelkar 18% duurder, stelt Test Aankoop vast

Economie De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen: zo is een winkelkar gemiddeld 18% duurder dan een jaar geleden. Dat heeft Test Aankoop berekend. Vooral grijze garnalen, diepvriesfrieten, spaghetti en papierwaren zijn afgelopen tijd fors duurder geworden.
Meer artikelen bekijken