Startpagina Akkerbouw

Vlasmarkt houdt stand in woelige tijden

In zijn meest recente berichtgeving bekijkt het Algemeen Belgisch Vlasverbond (ABV) de vlasmarkt.

Leestijd : 2 min

Het ABV ziet dat de mondiale markten sterk verstoord blijven door de naschokken van de Covid-19-pandemie, het conflict in Oekraïne en de stijgende energie- en grondstofprijzen.

Nieuwe Covid-19-opstoten in China leiden tot nieuwe verstoringen in de waardeketens. Ondanks deze moeilijke factoren houden vlas en linnen stand op het wereldtoneel, meldt het ABV.

De piekinflatie en de piekprijzen van energie en grondstoffen blijven de Belgische economie parten spelen. Vooral de hoge energieprijzen spelen ook sterk in op de marges binnen de vlasverwerking.

De uitzaai is voor de meeste Belgische vlasbedrijven achter de rug. Her en der moest er ook een heruitzaai gebeuren. In het algemeen waren maart en april wat het weer betreft redelijk gunstige maanden voor de start van de nieuwe groeite (ontkiemen van de zaden). Er wordt gehoopt op iets meer neerslag om de nieuwe groei verder te ondersteunen.

De cijfers van de verzamelaanvraag 2022 (Vlaanderen en Wallonië) zijn nog niet bekend, maar in het algemeen wordt voor de Belgische vlassector een beperkte stijging van zo’n 5  % van het te verwerken areaal verwacht.

Lange vezels

Door de mindere oogst van 2021 (minder strovlas- en langevezelrendement) worden de hoge verkoopsvolumes van de voorbije campagnes niet gehaald. Er wordt ook nog steeds geput uit de (onder Covid-19 opgebouwde) voorraden. De prijzen liggen nog steeds zeer goed (en zelfs verder stijgend), onder meer door het matige aanbod in volume en de blijvende dynamiek verderop in de waardeketen.

Korte vezels

De markt van de korte vezels blijft op een tweesporenpad, met goede kwaliteiten en relatief goede prijzen voor de textieltoepassingen en iets minder goede kwaliteiten en dito prijzen voor de andere markten (papier).

De recente stijging in de stocks volgt dezelfde trend als voor de Franse vlassector.

ABV-TD

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken