Startpagina Actueel

Dit was 2021 voor DGZ

Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) stelde onlangs haar jaarverslag 2021 voor. Het jaar bracht enkele nieuwigheden met zich mee, zoals een nieuwe directeur en de introducties van onder andere de Farmfit-app en de metabole bedrijfsscan.

Leestijd : 2 min

Het doel van DGZ is het begeleiden van veehouders en bedrijfsdierenartsen bij de monitoring, verspreiding en preventie van dierziekten. Wat het vorige jaar opviel, is dat steeds meer hobbyboeren zich aansluiten bij DGZ, vooral mensen met alpaca’s.

Daling in aantal beslagen

In het aantal actieve runder- en vleeskalverbeslagen is er een daling te merken. Voor runderen is dat -4% en voor kalveren -2%. Het gemiddelde aantal runderen per rundveebeslag neemt dan weer toe. Voor de varkens blijft, na jaren van daling, het aantal beslagen ongeveer gelijk. Voor geiten was er een opwaartse trend te merken.

DGZ deed in 2021 ongeveer 5% meer labo-onderzoeken bij rundvee dan in 2020. Voor de varkenssector was er een serieuze afname, terwijl het aantal autopsies steeg. Dat was te wijten aan de lage inkomsten en aan de varkenspest. Bij pluimvee daalde het aantal autopsies met 6%.

Het aantal veeteeltbedrijven in Vlaanderen in 2021 over verschillende veesoorten heen.
Het aantal veeteeltbedrijven in Vlaanderen in 2021 over verschillende veesoorten heen. - Figuur: DGZ

Nieuwe directeur

In 2021 startte ook de nieuwe directeur, Benedikt Sas. Hij nam het roer over van Denis Volckaert. DGZ bedankte Volckaert voor zijn 12 jaar lange inzet en inbreng voor de verdere uitbouw van de organisatie. Benedikt Sas burgerde zich snel in en liet al een nieuwe wind waaien door de werking van DGZ. De organisatie bedankt ook alle medewerkers die, ondanks de moeilijke omstandigheden, door hun gedrevenheid en flexibiliteit de taken overnamen van collega’s die uitvielen . Zo kon de dienstverlening van DGZ onverminderd gegarandeerd worden.

Marcel Heylen, voorzitter DGZ: “In het najaar van 2021 gingen Benedikt, de managers en ikzelf langs bij onze belangrijkste stakeholders. De rode draad doorheen alle gesprekken was dat al onze stakeholders het belang van DGZ erkenden als vereniging van en voor veehouders en hun dierenartsen en als een essentiële partner in de ondersteuning en uitwerking van programma’s en diensten die een gezonde en diervriendelijke veehouderij ten goede komen. Ook onze sterkte als vereniging van alle veehouders in Vlaanderen werd daarbij onderstreept: we werken samen met zowel landbouworganisaties, onderzoeksinstellingen als overheidsdiensten, maar ook met onze zusterorganisatie ARSIA in Wallonië.

DGZ blijft in de toekomst haar duidelijke en sterke positie innemen om haar klanten continu te ondersteunen met haar kennis en expertise. Zo zall DGZ haar rol als waardecreator binnen de hele agrovoedingsketen én de link naar de consument op een maximale manier vervullen.”

Besparingen noodzakelijk

Benedikt Sas: “Doordat DGZ minder goede cijfers behaalde in de afgelopen boekjaren, moesten we maatregelen nemen aan het begin van 2022. We namen helaas afscheid van enkele medewerkers en pasten onze tarieven aan. Op die manier hopen we om in 2022 een evenwichtige begroting neer te zetten. Voorlopig ziet die er goed uit, maar met de stijgende prijzen voor energie, brandstoffen en dergelijke werd geen rekening gehouden in onze begroting. We doen er alles aan om break-even te draaien.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken