Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) schoof minister Zuhal Demir (N-VA) in de commissie Leefmilieu voor de voeten dat er in Vlaanderen nog steeds nieuwe drainages worden aangelegd.
In landbouwzones zijn die nieuwe drainages vrijgesteld van een omgevingsvergunning, maar in ruimtelijke kwetsbare gebieden en overstromingsgebieden is dat niet het geval.
Stop in afloop
‘Zomaar’ stoppen met draineren kan niet. Volgens Schauvliege kan men op veel plaatsen wel af en toe een stop in de afloop steken om te voorkomen dat het water continu het hele jaar door wegloopt. De boer kan voor de landbewerking en het zaaien die spreekwoordelijke stop uittrekken en als het werk klaar is hem er terug in duwen.
De bodemkundige dienst van België stelde vast dat peilsturing in de Kempen het Maasland meeropbrengsten van 100 tot 450 euro per ha per jaar kan realiseren.
Grondwaterreserves aanvullen
Minister Demir gaf een jaar geleden aan dat het aanleggen van drainages vergunningsplichtig zou worden, maar concrete wetgevende initiatieven zijn er tot op vandaag niet.
De minister beseft dat we water langer moeten vasthouden. Daardoor kunnen onze grondwaterreserves aangevuld worden. Droogte en wateroverlast leerden ons de voorbije jaren dat water in Vlaanderen zowel tijd als ruimte moet krijgen.
De Vlaamse landbouwminister verwijst in dit verband naar de Blue Deal. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een ambitieuze bijsturing van het grondwaterbeleid via de Vlarem-grondwatertrein (Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning.)
Het voorstel tot aanpassing ligt binnenkort op tafel bij de interkabinettenwerkgroep en gaat dan naar de regering.