Startpagina Akkerbouw

Knolcyperus: teeltverbod vanaf 2023 opgenomen in conditionaliteit

Landbouwers krijgen van het departement Landbouw en Visserij de raad nu al hun percelen te controleren op de aanwezigheid van knolcyperus. Vanaf 2023 wordt het teeltverbod van wortel-, bol- en knolgewassen op een door knolcyperus besmet perceel opgenomen in de conditionaliteit, als één van de randvoorwaarden in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB).

Leestijd : 1 min

Knolcyperus is een invasief grasachtig onkruid dat steeds meer oprukt in Vlaanderen. Het onkruid is heel moeilijk te bestrijden, vermenigvuldigt zich snel via uitlopers en knolletjes en zorgt voor ernstige opbrengstderving.

Het verhinderen van de verdere verspreiding van dit onkruid is dan ook van groot belang. Eén van de belangrijke aspecten daarin is het teeltverbod van wortel-, bol- en knolgewassen op percelen besmet met knolcyperus. Sinds 2016 is dit teeltverbod al ingeschreven in de IPM-richtlijnen.

Aanhoudende verspreiding

In de praktijk zien we dat de verspreiding van knolcyperus zich blijft doorzetten in Vlaanderen. Daarom wordt vanaf volgend jaar het teeltverbod van wortel-, bol- en knolgewassen op een perceel besmet met knolcyperus opgenomen in de conditionaliteit, dit zijn de randvoorwaarden onder het nieuwe GLB. Een besmet perceel wordt in dit kader aanzien als een perceel met een haard van knolcyperus groter dan 10 m2.

Het Departement Landbouw raadt alle landbouwers aan om hun percelen nu al te controleren op de aanwezigheid van knolcyperus en bij aanwezigheid ervan - zelfs minimaal - de bestrijding ervan te starten en hun teeltplan erop aan te passen.

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken