Startpagina Actueel

“Onzeker of emissiearme stallen doen wat ze beloven”

Volgens de Nederlandse Raad van State blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de stikstofuitstoot uit emissiearme stallen waarschijnlijk hoger is dan waarvan in de (Nederlandse) regelgeving wordt uitgegaan. In Vlaanderen rekent de landbouw op emissiearme veestallen om te voldoen aan de voorgenomen stikstofreductie.

Leestijd : 2 min

De Nederlandse regering wil de stikstofuitstoot tegen 2030 met de helft verminderen, wat daar net als de voorgenomen stikstofreductie in Vlaanderen op fel protest stuit. De sector hoopt met technologische innovaties als de emissiearme stal te voorkomen dat de veestapel moet worden ingekrompen. De melkveesector is in de Nederlandse veehouderij de grootste als het gaat om stikstofuitstoot.

Beweiden

De uitspraak van de Nederlandse Raad van State van 7 september gaat over 2 soorten emissiearme stallen (A1.13 en A1.28) voor melkvee dat uitsluitend op stal staat en niet op de weide gaat. Later dit jaar doet de Nederlandse Raad van State een oordeel over hoe de stikstofuitstoot bij het weiden van vee moet worden beoordeeld. De Raad stelt op basis van een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat gecontroleerd is door de Commissie Deskundigen Meststoffenwet dat niet met zekerheid vaststaat dat de 2 soorten stallen tot minder stikstofemissie leiden en dat om die reden er geen vergunning voor had mogen verleend worden.

PAS

Bij emissiearme stalvloeren stroomt de urine van de dieren door een sleuf naar een kelder. De vaste fractie blijft op de vloer en wordt geregeld weggehaald. Omdat de urine niet bij de vaste fractie komt, ontstaat er in theorie minder ammoniak en daardoor minder stikstof. Op basis van deze veronderstelling verleenden de Nederlandse provincies de afgelopen jaren vergunningen waardoor boeren meer vee mochten houden, omdat de stikstofuitstoot niet groter werd dan hij al was. Ook in Vlaanderen rekent de landbouwsector op onder meer emissiearme stallen om te kunnen voldoen aan de voorgenomen stikstofreductie van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van minister Demir. Er komt in Vlaanderen een Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV) dat dergelijke emissiearme technieken zal beoordelen. Meer daarover lees je hier.

Enkel in optimale omstandigheden

De veronderstelde reductie klopt niet met de praktijk, zeggen 2 Nederlandse milieuorganisaties op basis van wetenschappelijk onderzoek. De uitstoot van een emissievrije stalvloer is pas minder als alle omstandigheden optimaal zijn. Het vee moet het juiste voer krijgen, de vloer moet verschillende keren per dag worden schoongemaakt en de vloer moet goed worden onderhouden. Als de omstandigheden niet optimaal zijn, is het verschil in stikstof te verwaarlozen.

Subsidies

Verschillende Nederlandse rechtbanken gaven de 2 milieuorganisaties gelijk. Een aantal provincies gingen in hoger beroep en de Raad van State heeft nu een uitspraak gedaan in 3 zaken die tegen de provincie Utrecht waren aangespannen. Sommige Nederlandse provincies hebben de bouw van emissiearme stallen verplicht of hebben er subsidies voor gegeven.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken