EU-begroting 2023 focust op Oekraïne, energie en pandemie, "maar landbouw mag niet vergeten worden"

Er wordt geijverd om 10 miljoen euro vrij te maken uit de landbouwreserve voor de jonge landbouwers.
Er wordt geijverd om 10 miljoen euro vrij te maken uit de landbouwreserve voor de jonge landbouwers. - Foto: LBL

Het Europees Parlement voorziet in het algemeen 187,3 miljard euro budget voor 2023. Dat is 1,7 miljard euro meer dan de Europese Commissie voorgesteld had in de ontwerpbegroting. De extra middelen zijn volgens Nicolae Ştefănuță (RENEW, RO), algemeen rapporteur voor de EU begroting 2023, nodig om de burgers te helpen tijdens de energiecrisis, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne aan te pakken en om de economie weer op gang te helpen.

Extra financiering

De europarlementariërs schroefden alle bezuinigingen van de Raad terug en verhoogden de financiering voor enkele prioriteiten. Zo moet 853 miljoen euro initiatieven ondersteunen met betrekking tot de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, waaronder humanitaire hulp. Met nog eens 533 miljoen euro willen de EP-leden de energieonafhankelijkheid van de EU vergroten en burgers en kmo's ondersteunen met hun hoge energierekening, terwijl ze de groene transitie en biodiversiteit ondersteunen. De europarlementsleden schroefden bovendien de 200 miljoen euro die de Raad bespaarde op het EU4Health-programma terug en voegden 25 miljoen euro toe, aangezien de Covid-19-pandemie nog niet voorbij is.

IJveren voor de landbouw

Echter, ook voor landbouwers is een deel van de begroting broodnodig, niet alleen voor de landbouwers, maar ook in het licht van de EU top deze week. Dan staat voedselzekerheid op de agenda, ook één van de prioriteiten. EU-parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V): "Voedselzekerheid staat meer dan ooit bovenaan de politieke agenda in Europa. Het is een goede zaak dat de Europese leiders zich deze week op de top over de kwestie buigen en de verlenging van de VN-deal steunen. De beelden van tientallen vrachtschepen uit Oekraïne vol graan die vertraging oplopen voor de Turkse kust zijn een pijnlijke illustratie van hoezeer we afhankelijk zijn van zowel Rusland als Oekraïne voor de export van graan, tarwe, kunstmest en meer.

Hij geeft aan minimum 10 miljoen euro vrij te willen maken uit de landbouwreserve voor de jonge landbouwers, om de stijgende inputkosten de baas te kunnen. Zo is er onder andere sprake van een prijsstijging voor meststof met 116 %. "Nu is de Europese Commissie aan zet om deze maatregelen voor te bereiden en hogere bedragen vrij te maken. Als voedselzekerheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid hoog op de agenda staan, dan moet daar ook naar gehandeld worden", aldus nog Vandenkendelaere.

Marlies Vleugels

Meest recent

Meest recent