Startpagina Actueel

Tiense betaalt bietenprijs van €22,50

De Tiense Suikerraffinaderij betaalt telers een voorlopige bietenprijs van €22,50 per ton. De prijs ligt veel lager dan de toch al lage verwachtingen en op de helft van wat het Nederlandse Cosun net over de grens uitkeert. Waar de Tiense Suikerraffinaderij spreekt van een succesvolle campagne met een hoge opbrengst, is het Verbond Vlaamse Suikerbietplanters Tiense dat de fabriek belevert vooral teleurgesteld.

Leestijd : 2 min

De voorlopige bietenprijs geldt voor bieten met een suikergehalte van 17%. De prijs is inclusief bietenpulp en exclusief premies voor vroege en late leveringen en het afdekken van de bieten. De transportbijdrage en de boete voor aanklevende aarde worden van de prijs afgetrokken.

De prijs van de Tiense is gebaseerd op de gemiddelde verkoopprijs van de Südzucker-fabrieken in België, Frankrijk, Duitsland en Polen in de periode van 1 oktober 2017 tot eind februari 2018. De Tiense Suikerraffinaderij is onderdeel van de Duitse coöperatie, die geen buitenlandse leden toelaat. In het najaar, in elk geval voor 21 juni, wordt een definitieve suikerverkoopprijs berekend en kan nog een nabetaling volgen.

Met een gemiddelde opbrengst van 98,3 ton bieten per hectare à 17,9% suiker bedraagt de bruto opbrengst 2.370 euro per hectare, rekent de vereniging van bietenplantentelers voor. Dankzij de uitzonderlijke hoge bietenopbrengst per hectare geraakt de gemiddelde bietenteler volgens hen net uit de kosten, zonder een vergoeding voor zijn arbeidsinkomen. Een flink deel van de bietentelers zal dus toch met verlies afsluiten.

De organisatie spreekt van een rampzalige situatie. Alleen als in het najaar een supplement volgt van €5 of €6 zullen nog veel akkerbouwers bereid zijn volgend seizoen weer bietenzaad te planten, denkt de organisatie. Volgens voorzitter Hendrik Vandamme van ABS is dan nog altijd sprake van een slechte prijs. Volgens de organisatie is de suikerindustrie debet aan de crisis bij telers. In hun optimisme richting de afschaffing van het suikerquotum vorig jaar is fors ingezet op areaaluitbreiding.

De Tiense Suikerraffinaderij zelf spreekt niet over prijzen maar somt productierecords over. De duur van de campagne (137 dagen, van 12 september tot 26 januari) en de geproduceerde hoeveelheid suiker zijn volgens de organisatie een ongezien record. Het gemiddelde rendement van 96 ton bieten met een suikerrijkheid van 18% is ongezien. De ontvangst van ‘hele’ in plaats van ontkopte bieten is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de rendementsstijging.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken