Startpagina Veeteelt

China ‘straft’ VS met importtarieven op soja, vlees

China stelt een importtarief van 25% in op een hele reeks producten, waaronder sojabonen, mais, maismeel, maaltarwe en ingevroren rundvlees. Na de bekendmaking van het nieuws daalden de noteringen op de termijnmarkt in Chicago met procenten. Eerder al stelde China importheffingen in op onder meer fruit en varkensvlees. De EU hoopt de lachende derde te zijn.

Leestijd : 2 min

De eerste reeks heffingen die China instelde, zijn een reactie op het instellen van hoge heffingen op Chinees staal door Amerika. Toen de VS op de Chinese heffingen reageerde met een reeks nieuwe heffingen, kondigde China een nieuwe reeks importtarieven aan. Daarmee lijkt sprake van het begin van een handelsoorlog waarbij landen met stalen gezicht om beurten importtarieven instellen of verhogen. Het conflict laat zich wereldwijd voelen: de VS en China zijn elkaars belangrijkste handelspartners, en de grootste economieën ter wereld.

De Amerikaanse president Donald Trump rechtvaardigt zijn economische aanval op China door te wijzen op de ongelijke handelsbalans. Vorig jaar kwam het tekort op een recordniveau van $375 miljard uit. De regering-Trump is ook bezorgd over het Chinese beleid dat gericht op het binnenhalen van buitenlandse technologie, bijvoorbeeld door buitenlandse bedrijven te verplichten joint-ventures in China aan te gaan.

Landbouwlobby

Waar de laatste reeks Amerikaanse heffingen gericht is op een lijst vrij onbekende industriële producten en halffabricaten, kiest China voor ‘headline’-producten die direct in het oog springen – en mogelijk de machtige Amerikaanse landbouwlobby ontketenen. China pakt ook de Amerikaanse chemie, auto- en vliegtuigindustrie aan.

China is met afstand de grootste importeur van sojabonen wereldwijd en waar de Zuid-Amerikanen zich richten op de EU, is China voor de Amerikaanse soja-exporteurs de belangrijkste markt. Vorig jaar exporteerde de VS voor ongeveer $14 miljard aan sojabonen naar China, dat de bonen vooral verwerkt tot veevoer. China is ’s werelds grootste varkensvleesproducent, waarschuwde de VS eerder, en heeft dus soja nodig.

EU

Vooralsnog lijkt de EU vooral te profiteren van de situatie. Varkensvleesexporteurs in de EU, zoals het Nederlandse Vion en Deense DanishCrown, zien de Amerikaanse concurrentie door de heffingen duurder worden voor Chinese afnemers. Saillant detail daarbij is dat de grootste Amerikaanse varkensslachter, Smithfield Foods, eigendom is van het Chinese WH Group.

De daling van de sojaprijs lijkt eveneens voordelig, omdat het veevoer goedkoper maakt. De Amerikanen worden mogelijk gedwongen worden met de Zuid-Amerikanen te vechten om marktaandeel in de EU.

JCB

Lees ook in Veeteelt

Veehouderij Stabroek: "Wij voelen ons geviseerd door het FAVV"

Vleesvee Voor de eerste keer getuigen de veehouders in Stabroek die sinds november moeilijkheden hebben met het verkopen van hun runderen. Het voedselagentschap legde hun veehouderij strenge beperkingen op, nadat het een te hoge concentratie PFOS aantrof in het vlees. “Plots stonden er 2 inspecteurs van het voedselagentschap voor onze deur met slecht nieuws dat insloeg als een bom.”
Meer artikelen bekijken