Startpagina Economie

Britten: importtarieven op voedsel bij harde Brexit

Als er geen schappelijke Brexit-overeenkomst met de EU kan worden gesloten, zal het Verenigd Koninkrijk importtarieven instellen als “specifieke en robuuste bescherming” voor boeren. Dat heeft de Britse minister Michael Gove (milieu, voedsel, platteland) gezegd op een conferentie van de National Farmers’ Union (NFU).

Leestijd : 2 min

De mededeling is opmerkelijk. Veel ‘Brexiteers’ gingen er van uit dat het Verenigd Koninkrijk tarieven op nul of zo goed als nul zou zetten om lagere consumentenprijzen te bekomen. Een stelling van het pro-Brexit-kamp was immers dat voedselprijzen door de ‘protectionistische’ EU kunstmatig hoog werden gehouden.

Vanuit de landbouworganisatie NFU is de laatste maanden gelobbyd voor blijvende marktbescherming. Het idee dat prijzen wel omlaag kunnen als het Verenigd Koninkrijk zich open stelt voor meer producten uit bijvoorbeeld de VS, Zuid-Amerika en Oceanië gaat volgens hen voorbij aan verschillen in standaarden, en het belang van een gezonde boerenstand voor een gezond platteland.

“Uw zorgen zijn absoluut gehoord”, zei Gove volgens de BBC. “Het zal niet het geval zijn dat we nultarieven op voedselproducten zullen hebben. Er zal bescherming zijn voor de gevoelige secties van landbouw- en voedselproductie.” Welke sectoren als gevoelig worden aangewezen, is nog niet bekend, maar te denken valt aan zuivel, vlees en suiker. Gove zei tevens dat de regering op zeer korte termijn bekend zal maken hoe de tarieven eruit zullen zien, mochten de EU en het Verenigd Koninkrijk niet tot een nette scheidingsakte komen.

De kans op een “no-deal-Brexit” lijkt ondertussen toe te nemen. Een onderhoud van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en de Britse premier Theresa May liep ogenschijnlijk op niets uit. De EU dreigt voor Britten een visumverplichting in te stellen, wanneer het niet akkoord gaat met de Spaanse wens Gibraltar in officiële stukken als “Kolonie van de Britse kroon” te benoemen. Gibraltar is al meer dan 300 jaar Brits.

NFU-voorzitter Minette Batters toont zich tegenover de BBC tevreden over het voornemen van Gove om de landbouw- en voedingsindustrie te blijven beschermen. “Als je de tariefmuur zou vernietigen zouden we enorm worden ondermijnd door voedsel dat geproduceerd is volgens standaarden die illegaal zouden zijn in dit land. Het zou de Britse landbouw decimeren – zo simpel is het eerlijk gezegd.”

Wanneer de EU en het Verenigd Koninkrijk geen vrijhandelsovereenkomst sluiten, valt de handel terug op maximumtarieven die zijn ingesteld binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Voor zuivelproducten ligt het tarief op 35% en voor sommige vleesproducten, zoals lamsvlees, boven de 40%. De WTO is pro-liberalisering dus het staat landen vrij om lagere of geen importtarieven te hanteren.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken