Bacteriën zijn prima eiwitfabriekjes

Het kan nog tien jaar duren voor je paarsebacterieburgers in de rekken vindt.
Het kan nog tien jaar duren voor je paarsebacterieburgers in de rekken vindt. - Pixabay

Het wetenschappelijk blad EOS belichtte deze week in haar online-magazine het onderzoek van Janne Spanoghe. Janne wil met behulp van bacteriën nieuwe eiwitrijke producten creëren ter vervanging van bijvoorbeeld vlees of soja.

Purperbacteriën aan zet

Willen we de milieuimpact van onze voedselproductie beperken, dan moeten we op zoek naar duurzamere eiwitbronnen. Ongeveer de helft van onze eiwitten halen we uit dierlijke producten. Vandaag bestaat twee derde van de landbouwgrond wereldwijd uit graasweides, en een derde van het akkerland wordt gebruikt voor de teelt van veevoeder. De globale bevolkingsgroei doet de vraag naar dierlijke producten verder stijgen terwijl er slechts weinig rek zit op het landbouwareaal, omschrijft het vakblad.

Daarom moeten we volgens sommige wetenschappers de bestaande productiemethodes grondig herdenken. Om de impact van de veehouderij te verminderen, bestuderen onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen het potentieel van bacterieel eiwit. Bacterieel eiwit blijkt een enorm potentieel te hebben als eiwitproducent, vertelde bio-ingenieur Janne Spanoghe (UAntwerpen) tijdens het radioprogramma Nieuwe Feiten. “Ook vandaag zitten al perfect consumeerbare bacteriën in onze voeding, maar we hebben grotere volumes nodig om te voldoen aan onze eiwitnoden.”

Het onderzoek legt zich in het bijzonder toe op zogenoemde purperbacteriën. “Die zijn enorm veelzijdig. Ze lijken op een Zwitsers zakmes. Ze kunnen op uiteenlopende voedselbronnen groeien. Bovendien denken we dat we ze makkelijk kunnen kneden: door de groeiomstandigheden aan te passen, zou je de aminozuursamenstelling en de verteerbaarheid van de eiwitten kunnen sturen. Zo kunnen we inspelen op de specifieke noden van varkens, kippen of mensen.”

Van lab naar praktijk

Spanoghe onderzoekt momenteel een nieuwe methode om de bacteriën te kweken. Ze werkt daarvoor met licht, CO2 en waterstofgas. In een volgende stap wil ze bestuderen wat de impact is van veranderingen in de soortensamenstelling van de bacteriën. Ze is ook nieuwsgierig naar hoe blootstelling aan temperatuur en licht de productie en eiwitkwaliteit beïnvloeden.

Fotobioreactor waarin de purperbacteriën op een continue manier kunnen groeien.
Fotobioreactor waarin de purperbacteriën op een continue manier kunnen groeien. - UA

Cultivatie van purperbacteriën in het labo.
Cultivatie van purperbacteriën in het labo. - UA

De proeven gebeuren nu nog in kleine reactoren in het lab. “Als het proces op punt staat, zouden de bacteriën kunnen groeien in grote tanks. Vervolgens kunnen ze worden gedroogd, en kan het eiwitrijke bacteriepoeder in allerlei producten worden verwerkt. Vergeleken met soja en rundvlees zou je per kilogram eiwit respectievelijk 25 en 1.000 keer minder land nodig hebben,” meent Janne.

Een proefopstellig van een bacterietank in het lab.
Een proefopstellig van een bacterietank in het lab. - UA

Purperbacteriën in poedervorm
Purperbacteriën in poedervorm - UA

Een internationaal team wetenschappers, waaronder onderzoekers van de Universiteit Gent, berekende vorig jaar dat microbieel eiwit uit bacteriën, schimmels, gisten en algen tegen 2050 tot 19 % van de eiwitten uit voedergewassen zoals soja zou kunnen vervangen. Daardoor zou 6 % van het akkerland aan de natuur kunnen worden teruggegeven. Dat komt ongeveer overeen met alle landbouwgrond in China.

Novel food

Het bacterieel eiwit zou prima verwerkt kunnen worden in burgers, eiwitshakes, cakes of andere producten voor menselijke consumptie. «In heel wat producten vind je nu al microbiële eiwitten”, zegt Spanoghe. Producten met eiwitten uit bacteriën, een subcategorie van microben, zijn er nog niet. “Misschien heeft dat te maken met de slechte reputatie van bacteriën, die we vooral met ziektes associëren”, denkt Spanoghe.

Spanoghe en haar team zullen niet alleen de consument moeten overtuigen. “Bacterieel eiwit zal zoals elke novel food eerst een markttoelatingsprocedure moeten doorlopen. Het kan nog tien jaar duren voor je paarsebacterieburgers in de rekken vindt.” Het Amerikaanse bedrijf Calysta ontwikkelde wel al vis-, varkens- en hondenvoer op basis van eiwitten uit een ander type bacteriën. Dat zal tegen 2020 het eerste product met bacteriële eiwitten op de markt zijn. Janne hoopt dat dierenvoeding op basis van bacteriën het proces in een stroomversnelling brengt.

De jonge onderzoekster deed tijdens het radiogesprek dan ook een oproep naar chefkoks en andere creatievelingen om in de toekomst mee na te denken hoe en waar het poeder in voedingsproducten kan worden verwerkt.

Janne Spanoghe werd bekroond met de EOS-prijs voor de voorstelling van haar onderzoek op het Nationaal Symposium Toegepaste Biologische Wetenschappen aan de UGent.

EOS - AV

Meest recent

Meest recent