Startpagina Actueel

Vernieuwde Hooibeekhoeve ontvangt zijn bezoekers in stijl

Het provinciale praktijkbedrijf Hooibeekhoeve in Geel zwaait na een grondige renovatie opnieuw de deuren open voor scholen, verenigingen en alle andere geïnteresseerden. Zij worden voortaan ontvangen in een nieuwe infrastructuur vol streekelementen. Morgen, zaterdag 11 mei, kan iedereen het nieuwe gebouw komen ontdekken in kader van het plattelandsevent Land InZicht!

Leestijd : 4 min

Meer dan 2.000 leerlingen en andere bezoekers zakken jaarlijks af naar het provinciale praktijkbedrijf Hooibeekhoeve in Geel voor een boerderijbezoek, een plattelandsactiviteit, een vergadering of een of ander evenement. Voortaan wacht hen een warm onthaal in de vernieuwde gebouwen. De publieke ruimtes zijn ontworpen op maat van de bezoekers en voorzien van wifi en allerhande audiovisuele materialen.

Tijdelijke verhuis

Het voorbije anderhalf jaar was het voor het personeel van de Hooibeekhoeve wat behelpen. Bouwwerkzaamheden gaan nu eenmaal gepaard met ongemakken. Een deel van het personeel zocht tijdelijk elders onderdak. Tijdens die periode werd geen publiek ontvangen.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Landbouw, benadrukte tijdens het openingsmoment het belang van de provinciale proefhoeve: “In de provincie Antwerpen beschikken we over twee proefbedrijven in de veehouderij, namelijk de Hooibeekhoeve met onderzoek naar melkvee en voedergewassen en het Proefbedrijf Pluimveehouderij, allebei in Geel. Het is belangrijk dat we ideeën en innovaties kunnen toetsen aan de praktijk. En dat doen we hier al geruime tijd, het was hier al een Living Lab vóór die term werd uitgevonden.”

“Bovendien maken we hier de unieke combinatie met de zorg voor het platteland”, bevestigt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid. “Met de Rurant vzw versterken we het platteland via allerlei projecten zoals promotie van de korte keten en het dorpenbeleid. Landbouw en platteland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zeker in deze regio. Dit team is nu ook opnieuw gehuisvest op de vernieuwde Hooibeekhoeve.

Lokale identiteit in een modern jasje

De bestaande administratieve gebouwen werden volledig vernieuwd en erlangs kwam een nieuwbouw. Er ging een investering van 1,2 miljoen euro mee gepaard. Rurant nam de inrichting mee onder de loep en integreerde zo heel wat van de lokale identiteit in het gebouw.

Uniek zijn de streekelementen die in elke ruimte terugkomen: van foto’s tot citaten en een historische tijdlijn die een volledige wand siert. “Daarmee willen we ook een stukje geschiedenis meegeven,” vertelt Kathleen Helsen verder. “Dat wij hier vandaag melk produceren en voedergewassen telen, heeft alles te maken met het vruchtbaar maken van de zandgrond en de geschiedenis van het Koninklijk Domein waar de Hooibeekhoeve deel van uitmaakt.”

Een mooi uitgewerkte tijdslijn over landbouw en het platteland in de regio siert de muur.
Een mooi uitgewerkte tijdslijn over landbouw en het platteland in de regio siert de muur. - Foto: AV

Als onderdeel van het LEADER-project Platteland Royal werd die onafscheidelijke link tussen landbouw en landschap in de vernieuwde Hooibeekhoeve extra in de verf gezet.

Ook de dagelijkse ‘gebruikers’ van het gebouw werden verwend. De kantoorruimtes werden uitgerust met moderne landschapsbureau’s aangevuld met stilteruimtes en vergaderzalen.

Diverse doelgroepen welkom

De Hooibeekhoeve is nu volledig klaar om diverse groepen te ontvangen. “Waar we vroeger vaak botsten op onze beperkte capaciteit, hebben we nu geïnvesteerd in infrastructuur op maat van de verschillende doelgroepen. Voortaan kunnen we elke groep – groot of klein, jong of oud – optimaal ontvangen”, verklaart Ludwig Caluwé.“We kunnen iedereen opnieuw kennis laten maken met een modern landbouwbedrijf, hen laten zien dat melk niet uit een doos komt!»

Het vernieuwde gebouw beschikt over twee grote vergaderzalen met zicht op de velden, een foyer voor recepties, een aanpasbare educatieve ruimte en een projectruimte met een magneetwand. Speciaal voor de landbouwstudenten zijn er twee nieuwe leslokalen. En voor kleuterklasjes die op bezoek komen zijn er doe-hoekjes en is er aangepaste sanitair. “Alle ruimtes kunnen afzonderlijk of in combinatie gehuurd worden. Dat maakt van de Hooibeekhoeve de geschikte locatie voor elk klein of groter evenement, zelfs met streekeigen catering. Het mooie uitzicht en de gezonde buitenlucht krijg je er gratis bij”, besluit Caluwé.

«De klaslokalen kregen een eigentijdse look en zicht op de stallen», toont directeur Ilse Van den Broeck.
«De klaslokalen kregen een eigentijdse look en zicht op de stallen», toont directeur Ilse Van den Broeck. - Foto: AV

Ook aan de kleintjes werd gedacht met speciale educatieve ruimtes en doe-hoekjes.
Ook aan de kleintjes werd gedacht met speciale educatieve ruimtes en doe-hoekjes. - Foto: AV

Open dag op 11 mei

Ben je zelf ook benieuwd hoe die vernieuwde gebouwen er uitzien? Wil je ook wel eens weten hoe je de streek doorheen het hele gebouw kunt beleven? Dan kan je op zaterdag 11 mei van 14 tot 17 uur een kijkje gaan nemen in de Hooibeekhoeve. Het wordt een leuke gezinsdag met doe-tafels voor kinderen en vakkundige rondleidingen op het veld en op de boerderij. Wie zin heeft in iets lekkers kan terecht in het pop-up ijssalon met zicht op de koeien.

De Hooibeekhoeve neemt zaterdag ook deel aan Land InZicht! van Vlaams Ruraal Netwerk, waarbij je in alle Vlaamse provincies een kijkje kan nemen achter de schermen van enkele bedrijven en plattelandsprojecten. Bekijk alvast dit leuke filmpje over de deelnemers.

Anne Vandenbosch/ Provincie Antwerpen

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken