Startpagina Tuin

De ene margriet is de andere niet

Thuis hadden wij ‘margrieten’ in de tuin. Deze planten met hun vele, grote, witte bloemen en hun gele hartjes zorgden voor een uitbundige bloei bij het begin van de zomer. Dit voorjaar zijn ze opvallend vroeg en massaal aanwezig in de wegbermen, waarschijnlijk door de zachte en warme eerste maanden van 2019, waardoor ze mijn aandacht trokken en ik wel eens wou weten welke soort er vroeger in onze tuin bloeide.

Leestijd : 4 min

H et werd een boeiende zoektocht waaruit bleek dat er vele “margrieten” zijn: grote en kleine, hoge en lage, vroeg- en laatbloeiende, winterharde en niet-winterharde, meestal wit, maar soms ook niet.

Botanisch

Men ontdekt al vlug dat plantkunde geen starre wetenschap is wanneer men op zoek gaat naar de indeling van de margriet in het plantenrijk. Wie vroeger op school geleerd heeft dat deze plant tot de familie van de Compositae (samengesteldbloemigen) behoorde, moet nu weten dat de naam van deze plantenfamilie gewijzigd is naar Asteraceae . Deze zeer uitgebreide familie bevat ongeveer 22 000 verschillende soorten planten, die onderverdeeld zijn in 1620 geslachten. En ook in de zoektocht naar het geslacht waarin de margriet thuishoort, blijkt dat onze schoolkennis reeds verouderd is. Tot voor enkele jaren werd de margriet ingedeeld bij het geslacht Chrysanthemum . Nu behoren de meeste margrieten tot het geslacht leucanthemum . Deze naam is afgeleid van de oud Griekse woorden leukos (wit) en anthemon (bloem). Dit geslacht bevat ongeveer 70 soorten kruidachtige, bloeiende planten met kruipende wortelstokken, waarvan 1 soort inheems is in België.

Leucanthemum vulgare

De wilde margriet of weidemargriet is inheems in België en het is deze plant die men vaak aantreft langsheen de wegbermen en op dijken. Het is een vaste, winterharde plant die tot 50 cm hoog wordt en zijn hoofdbloei heeft in juni, maar die vaak (indien niet weggemaaid) ook nog later op het jaar bloeit. Ze groeien in het wild vaak op minder voedselrijke gronden. Van deze soort bestaan ook goede tuincultivars. Zo is bv. Leucanthemum vulgare “maiköningin” een vroegbloeiende soort (mei-juni) die tot 70 cm hoog wordt en ook geschikt is als snijbloem.

Leucanthemum maximum

De vaste of grote margriet is een wat grovere soort die van nature in de Pyreneeën groeit en dus ook bij ons winterhard en doorlevend is. Deze soort bloeit later dan de wilde margriet (juni-augustus) en wordt ongeveer 70 cm groot. De oorspronkelijke soort komt bijna niet voor in onze tuinen, maar door kruising en veredeling van deze soort ontstond de “Superbum”-groep.

Leucanthemum Superbum-groep

Deze groep van grootbloemige margrieten ontstond door gerichte kruisingen van verschillende soorten margrieten. Het zijn deze grootbloemige soorten die men het meest aantreft als tuinplant. Het zijn doorlevende vaste planten die in ons klimaat perfect winterhard zijn, met een donkergroen vlezig blad. De stengels zijn vrij stevig met 1 vrij grote bloem op het einde van deze stengel. Deze margrieten groeien graag in de zon, op een bodem die 's winters niet al te nat is. Goede tuinvariëteiten zijn: Leucanthemum “Alaska” met een hoogte tot 90 cm en een vrij late bloei (juli-augustus), Leucanthemum “Zilverprinses” die tot 50 cm hoog wordt en bloeit in juni-juli.

Naast deze ‘echte’ margrieten uit het geslacht Leucanthemum, worden nog een aantal planten uit de familie Asteraceae in het Nederlands bedacht met de naam margriet.

Argyranthemum frutescens

De struikmargriet of zomermargriet bloeit in het wild op de Canarische eilanden en Madeira. Deze exotische plant is bij ons zeer geliefd vanwege zijn zomerlange bloei. De zomermargriet kan gebruikt worden als eenjarige in de vollegrond, maar wordt het meest toegepast als solitaire potplant. Regelmatig water en voeding geven, de uitgebloeide bloemen verwijderen en stengels met vergelend blad wegknippen zorgt voor een zomer lang bloeiplezier. Jammer genoeg zijn deze planten in ons klimaat niet winterhard.

Osteospermum cultivars

De Kaapse margriet is afkomstig uit Afrika. Dit geslacht uit de Asteraceae familie bevat heel wat soorten die in Europa als eenjarige zomerbloeier worden aangeboden. De alleenstaande margrietachtige bloemen hebben heel mooie kleuren (wit over geel en oranje tot roze en alle tinten paars) en bloeien zeer rijk, vooral in de voorzomer. De tweede bloei is vaak wat minder uitbundig. Deze plant verdraagt volle zon en kan zowel als perkplant dan als potplant toegepast worden. Door voldoende water te geven (deze plant verteert droogte beter dan de meeste andere kuipplanten) en de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen, kunnen de bloemen uitbundig bloeien. Deze planten zijn in ons klimaat niet winterhard, maar verdragen wel lichte vorst.

Doronicum orientale

De voorjaarsmargriet of gele margriet komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa. Deze winterharde vaste plant loopt al heel vroeg in het voorjaar uit en reeds in april verschijnen de gele bloemhoofdjes aan de 30-40 cm lange stengels. Vooral op niet te droge, lichte zavel- en kleigronden is de bloei heel rijk. Het is een uitstekende borderplant die liefst op een licht beschaduwde plaats groeit. Na de bloei moet men de uitgebloeide bloemstengels verwijderen.

Felicia amelloïdes

De blauwe margriet komt oorspronkelijk uit het zuiden van Afrika en wordt bij ons vooral toegepast als eenjarige potplant, maar doet het ook prima als borderplant in de volle zon. De prachtige donkerblauwe bloemen zitten op 20 cm lange, lichtjes roodgekleurde stengels. De plant bloeit zeer rijk vanaf mei tot in september en kan dus best wat voeding verdragen. Uitgebloeide bloemen verwijderen omdat de plant anders te veel energie steekt in de zaadvorming en minder rijk gaat bloeien. Felicia verdraagt lichte vorst maar is in ons klimaat niet winterhard.

GB

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken