Startpagina Granen

Wereldwijde tarweoogst in 2019/20 naar record

De druk op de graanprijs is door belangrijke nieuwe oogstramingen opnieuw toegenomen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ziet in haar toonaangevende WASDE-rapport in alle belangrijke productiegebieden de oogsten groeien waardoor de wereldwijde eindvoorraden volgend jaar toenemen tot een recordomvang.

Leestijd : 3 min

De prijzen voor tarwe en maïs staan sinds maart onder druk. In de handel wordt namelijk al enige tijd een voorschot genomen op gunstige oogstvooruitzichten wereldwijd. De USDA ziet de wereldwijde eindvoorraden voor 2018/2019 met 630.000 ton teruglopen naar bijna 275 miljoen ton. Dat lijkt te moeten leiden tot wat hogere prijzen. De voorraad wordt afgezet tegen de jaarlijkse consumptie. Een kleinere voorraad betekent dus dat bij calamiteiten mogelijk niet of niet volledig kan worden voldaan aan de vraag.

De USDA merkt echter op dat de wereldmarkt een ‘bumper crop’, een enorme nieuwe oogst, mag verwachten voor 2019/2020. Dit vooruitzicht doet het effect van de eindvoorraden van het lopende seizoen teniet. De mondiale exportsituatie van 2019/20 zal naar verwachting zeer concurrerend worden. Voor alle grote exporterende landen worden grotere voorraden voorspeld', aldus het USDA-rapport. De prijs voor maaltarwe is op de termijnmarkt van Parijs gedaald tot onder de 170 euro per ton. Het jaar werd nog aangevangen met een koers van ruim 190 euro. De maïsprijs daalt in Parijs richting 160 euro, tegen 184 euro op 2 januari.

Tarwe

De totale mondiale tarweproductie zal volgens de USDA met 46 miljoen ton tarwe toenemen tot 777,5 miljoen ton. De productie in de EU zal herstellen van de droogte van vorig jaar, met 12% op jaarbasis tot 153,8 miljoen ton. Het rapport is wat de Russische productie betreft voorzichtiger met een raming van 77 miljoen ton. Dat komt neer op een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar. De Russische export zou licht afnemen.

De Russen concurreren met de EU op de markten Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In Rusland zelf circuleren ramingen van ruim 80 miljoen ton. De productie van Oekraïne – de tweede grootste concurrent van de EU - wordt op 29 miljoen ton geraamd. Hier is sprake van een toename van 16% ten opzichte van een jaar eerder en een exporttoename van 15% tot 19 miljoen ton.

Vanzelfsprekend gaat het wat ramingen betreft om voortschrijdend inzicht. De huidige ramingen zullen worden bijgesteld naar gelang het weer in belangrijke productiegebieden verandert. Extreme droogte in Europa die in mei werd ingezet veranderde vorig jaar het beeld.

De Amerikaanse productie zal naar verwachting net onder de 1% groeien tot 51,62 miljoen ton, waarbij de eindvoorraden voor 2019/20 toenemen tot 31,05 miljoen ton. De Canadese productie werd met 9% verhoogd tot 34,5 miljoen ton, terwijl Argentinië met 3% tot 20 miljoen ton werd verhoogd en Australië met 3 procent tot 22,5 miljoen ton. Wereldwijde eindvoorraden voor 2019/20 werden geschat op een record van 293 miljoen ton, en dat is 7% meer dan eerder werd geraamd.

Maïs

Wat maïs betreft verwacht de USDA voor het seizoen 2019/20 een recordproductie van 1133,8 miljoen ton en ook een recordgebruik (1145 miljoen ton). De productie groeit toch harder dan het gebruik en dus nemen de eindvoorraden toe met 11,3 miljoen ton afnemen tot 314,8 miljoen ton. De grootste stijgingen worden genoteerd voor de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Zuid-Afrika, Canada, India en Brazilië. Voor China en Oekraïne wordt een kleinere oogst verwacht.

Sojabonen

De EU is een grote importeur van soja. De wereldwijde productie van oliehoudende zaden voor 2019/20 wordt geschat op 598,0 miljoen ton, een daling van 2,9 miljoen vergeleken met 2018/19. De wereldwijde sojaproductie wordt op 355,7 miljoen ton geraamd, een daling van 6,4 miljoen ton met een lagere productie voor de Verenigde Staten, Argentinië en Canada, gedeeltelijk gecompenseerd door een hogere Braziliaanse oogst. De Braziliaanse sojabonenproductie wordt geraamd op een record van 123,0 miljoen ton, wat gevolg is van een groter areaal en een hogere opbrengst per hectare.

Jan Cees Bron

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken