Startpagina Melkvee

Belgische zuivelindustrie verwerkte vorig jaar bijna 5 miljard liter melk

De hoeveelheid melk die in België wordt verwerkt tot onder meer boter, kaas, melkpoeder en yoghurt, is de voorbije jaren almaar toegenomen. In 2018 werd zo 4,88 miljard liter melk verwerkt, 4% meer dan het jaar voordien en 58% meer dan 10 jaar geleden. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ).

Leestijd : 2 min

Het aantal melkleveraars daalde met 3,4% in Vlaanderen en met 2,5% in Wallonië. De totale melkprijs naar werkelijke gehaltes kwam uit op 34,10 euro per 100 liter, tegen 36,90 euro een jaar geleden. De reële melkprijs lag in 2018 nog wel hoger dan in 2015 en 2016.

De zuivelsector realiseerde een omzet van 5,3 miljard euro. Dat is zowat 3 procent minder dan in 2017 wat vooral een gevolg is van iets lagere prijzen, aldus de BCZ. De sector investeerde ook fors minder, al moet opgemerkt dat het investeringsvolume sterk fluctueert en vaak voor een groot deel afhangt van enkele grote projecten, zoals de nieuwe mozzarellafabriek van Milcobel die een aantal jaar geleden werd neergezet.

Ruim een kwart van de melk wordt verwerkt tot verse producten (yoghurt, desserten ...), van nog eens een kwart wordt melkpoeder gemaakt. Een vijfde van de melk wordt verwerkt tot kaas. Het grootste deel van de producten is bestemd voor het buitenland. De voornaamste bestemmingen zijn de buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De BCZ dringt vanwege het belang van de export naar het Verenigd Koninkrijk nogmaals aan op een "onderhandelde brexit". Slechts 16,5 procent van de uitvoer komt buiten de Europese Unie terecht. De uitvoer van zuivelproducten naar China verdubbelde wel bijna, tot 49 miljoen euro. China is nu het tiende uitvoerland voor de Belgische zuivelindustrie.

Wat de biologische sector betreft, meldt BCZ dat nu 4,1% van de Belgische melkkoeien biologisch wordt gehouden en dat is iets meer dan een jaar eerder en een vol procentpunt meer dan in 2016. In de melkophaling vertegenwoordigt de biologische sector een marktaandeel van 2%.

De sector, die ruim 5.900 mensen tewerkstelt, hamerde vrijdag ook op zijn duurzaamheid. Op tien jaar tijd daalde de hoeveelheid water gebruikt per liter verwerkte melk met 30 procent. De CO2-uitstoot ging 37 procent lager. In de periode van 2011 tot 2018 is het brandstofverbruik per 1.000 liter opgehaalde melk met 14% gedaald. In 2018 zette de sector 8% minder vrachtwagens in om melk op te halen dan in 2011, terwijl ze 24% meer melk ophaalt. Het aantal RMO’s dat voldoet aan de strengste euronorm 6 , is op 3 jaar tijd gestegen van 6% naar 69%.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken