Mondiaal dalen prijzen voor zuivel en granen

De melkprijs is in juli gedaald maar ligt nog altijd boven het niveau van januari.
De melkprijs is in juli gedaald maar ligt nog altijd boven het niveau van januari. - Foto: LBL

De graanprijsindex daalde in juli met 2,7% ten opzichte van een maand eerder. De prijs lag daarmee nog altijd 4,1% boven het niveau van juli 2018. De daling in juli is gevolg van zowel een daling bij tarwe als maïs. Wat tarwe betreft zijn de oogstverwachtingen op sommige plaatsen negatief bijgesteld, maar voorraden zijn nog altijd groot te noemen en men verwacht ook nog steeds een recordoogst.

Wat maïs aangaat was in juni sprake van een snelle prijsstijging waar de markt nu wat op terug komt. Er is veel materiaal voor export beschikbaar in vooral Brazilië en Argentinië. De prijs van rijst bleef voor alweer de vijfde maand zo goed als gelijk, met relatief weinig handel.

Zuivel

De zuivelprijsindex daalde in juli met 2,9%. Het is de tweede maand op rij dat de prijs daalt. De index ligt nu 6% boven het niveau van januari 2019 maar ook bijna 3% onder het niveau van juli 2018. In juli daalde de prijs van boter het meest, gevolgd door kaas en volle melkpoeder. Op de spotmarkt wordt relatief weinig verhandeld nu de zomerse vakantieperiode in het Noordelijk Halfrond haar piek bereikt.

Prijzen voor magere melkpoeder herstelden juist van eerdere dalingen, omdat de vraag vanuit Azië en het Midden-Oosten voorzichtig aantrekt.

Suiker

De suikerprijsindex daalt met 0,6%. Wat vooral gevolg is van de verwachting dat India meer suikerriet zal oogsten. India is ’s werelds grootste suikerproducent en de teelt profiteert van bovengemiddelde regenval in de belangrijkste suikerproducerende regio’s. De val in mondiale prijzen bleef beperkt omdat de Braziliaanse munt, de real, tegenover de Amerikaanse dollar terrein verloor. Hierdoor exporteert Brazilië wat minder.

Daar komt bij dat de oogstramingen voor de belangrijkste Braziliaanse suikerregio, het ‘midden-zuiden’, zijn verslechterd. Brazilië is normaliter de grootste suikerexporteur wereldwijd, voor landen als Thailand, de VS en India.

Plantaardige olie

De index voor plantaardige olie steeg bijna 1%. Daarmee ligt het niveau nog altijd 11% onder het niveau van juli 2018. Prijzen voor soja en zonnebloemolie stegen terwijl palmolie opnieuw in prijs zakte. De palmolieproductie zit nu op jaar jaarlijkse hoogtepunt terwijl de wereldwijde importvraag is afgenomen. Sojaolie neemt echter in navolging van sojabonen in waarde toe, terwijl in de VS minder soja wordt verwerkt of ‘gecrusht’.

Vlees

De prijsindex voor vlees laat een stijging zien van 0,6%. De gemiddelde vleesprijs ligt nu bijna 10% boven het niveau van januari 2019 maar nog 17% onder haar historische piek van 2014. De Aziatische vraag naar schapenvlees blijft maar groeien, terwijl in Oceanië de seizoensgebonden productiepiek achter ons ligt. De rundvleesprijs neemt ook vooral door een robuuste vraag in Azië toe.

De varkensvleesprijs daalde na enkele maanden flink te zijn gestegen. Door de uitbrak van Afrikaanse varkenspest in China blijft dat land veel kopen, maar er is ook meer product voor de export beschikbaar in Brazilië en de VS. De prijzen voor pluimveevlees bleven ongeveer gelijk. Het aanbod en de vraag zijn groot te noemen, maar houden elkaar dus in evenwicht.

Bij de index geldt dat de gemiddelde prijs in de periode van 2002 tot en met 2004 het gemiddelde is.
Bij de index geldt dat de gemiddelde prijs in de periode van 2002 tot en met 2004 het gemiddelde is. - FAO

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent