Akkerbouw, veeteelt en groenten combineren
Vincent staat in voor de akkerbouwactiviteiten en Maarten houdt zich vooral bezig met het vee. Hun vader Eugene is teeltverantwoordelijke, onderhoudt de contacten met de fabrieken en is een klankbord voor de 2 broers. Grotere beslissingen worden door de 3 samen genomen. Hun vrouwen hebben een carrière buitenhuis. “Maar ze zijn wel een enorme steun voor ons.”
Verbreden betekent jaarrond werken
Nooit 9 to 5
Dat ze jaarrond altijd bezig zijn, eist af en toe wel zijn tol. “Maar door onze verschillende karakters vullen we elkaar aan.” Zo geeft Maarten aan dat hij de stress af en toe wel voelt. Maarten: “Voor mij kan het nooit snel genoeg gaan, en dan is het is het soms handig om op verschillende locaties te boeren. Dan hebben de anderen minder last van mij. ” Vincent daarentegen is naar eigen zeggen minder stressgevoelig. “Als er iemand belt voor 20 vrachtwagens rapen tegen de volgende dag, dan moeten die er wel staan. In het begin ‘schiet je in een kramp’, nu is dat minder.”
Ze werken duidelijk samen om alles gedaan te krijgen. Maarten: “Als we iets kunnen zeggen waar we goed in zijn, dan is het wel flexibiliteit naar onze afnemers. Die grote flexibiliteit koppelen we aan het afleveren van een hoge kwaliteit.” En om dat te doen is kennis en ervaring nodig. Dingen die ze op niet alle vlakken hebben. Maar ze weten dat ze er niet alleen voor staan. “Als we iets niet weten, vragen we het gewoon. Daar hebben we geen schaamte over.”
Veel werk dus, voor 3 personen. Vader Eugene is al 63 en heeft de pensioengerechtigde leeftijd . “Hij is tip top gezond en zal waarschijnlijk nog wel even meehelpen”, vertelt Maarten. “Weinig boeren stoppen volledig met hun activiteiten op pensioenleeftijd.”
Minder geloof in een aantal middenveldorganisaties
Help ons boeren
Maarten is voorzitter van de bedrijfsgilde Bierbeek van Boerenbond. “Ik geloof in de werking van Boerenbond, maar naar mijn mening mag die zich straffer profileren in de maatschappelijke discussies. Daarnaast moeten we blijven inzetten op de sympathie van landbouwers en consumenten. Wat ook nodig is: consumenten moeten weten wat we doen. Mar toch, syndicaal mag het voor mij altijd wat straffer”, gaat hij verder.
Met MAP6 in aantocht, wilden ze daarom ook hun boodschap kwijt: “Voor je iets invoert, vraag ons of maatregelen haalbaar zijn. Soms is het niet praktisch te voldoen aan de verwachtingen. Bijvoorbeeld: het vervroegen van uitrijden stalmest van 15 november naar 1 november, maakt dat ze 14 dagen van onze tijd inpikken. Kostbare tijd om zo spinazie in te zaaien, ging zo verloren. Ook het inzaaien van de vanggewassen was in het begin onrealistisch. We merken dat de voeling met de realiteit op de velden verloren gaat.”
Moderne landbouw, weinig bekend
Maarten en Vincent merken ook op dat de visie op voeding wijzigt. “Misschien was het respect voor voeding groter in de jaren 40 en 50 omdat een groter aandeel van het gezinsbudget naar voeding ging. Nu gaat er meer naar reizen dan naar voeding.” Ze verschieten af en toe ook van het feit dat mensen niet meer weten wat de landbouw van vandaag is. “Als je een bedrijf van je opa overneemt, betekent dat niet dat je nog met ezel en kar het veld op gaat. Landbouw evolueert, alles wordt digitaler en we gaan daarin mee.”
Gps-sturing, mobiele apps, registraties via pc,… ze proberen met alles mee te zijn. Dat is niet altijd even simpel. “Soms lijkt het alsof je bij iedere stap die je als landbouwer neemt, 5 instanties moet laten weten dat je ze genomen hebt. Al die administratie… er zijn dagen dat ik het niet allemaal in mijn hoofd krijg.” Het loopt ook niet altijd feilloos, maar niet alles is even gemakkelijk te behandelen of werkt onmiddellijk digitaal.
Respect van consument
“Bij instanties zoals de Mestbank kan je wel terecht met je digitale vragen, maar ook daar kan het soms wel even duren vooraleer iets is opgelost. Het is voor iedereen zoeken naar haalbare oplossingen, en dat vergt tijd. Jammer genoeg krijgen boeren soms maar weinig tijd om in orde te zijn, terwijl ze er ook alles aan doen om goed te doen en boetes te vermijden.” Bovenal vinden Maarten en Vincent dat veel landbouwers straf bezig zijn. “Veel landbouwers hebben willens nillens een draai aan hun bedrijfsvoering moeten geven. Ze kiezen voor verbreding, boslandbouw, schakelen over naar bio, of kiezen voor industrialisering... Ook de oudere landbouwers die heel de digitale evolutie kunnen volgen… Respect! Boeren, het moet in het bloed zitten. En het is ook goed dat ze zich durven heruitvinden. We hebben daar bewondering voor, we hopen dat de consument dat ook heeft.”