Startpagina Economie

Prijzen van lange vlasvezel dalen

Het Algemeen Belgisch Vlasverbond geeft in zijn nieuwsbrief ‘Vlasberichten’ van februari 2020 een overzicht van de vlasmarkt.

Leestijd : 1 min

In België en in Nederland blijken de verkoopsprijzen van de lange vezels iets sneller te dalen (ze waren ook iets sneller gestegen) dan in Frankrijk naar een (hopelijk) nieuw stabiel niveau.

De productie (capaciteit en snelheid) wordt overal opgedreven, om aan de stijgende vraag te voldoen, waardoor er ook een stijging is in de stock lange vezel. Dit laatste is in principe geen slechte zaak want het ontbreken aan enige buffer-stock gaf de voorbije campagnes soms aanleiding tot de-facto schaarste en remming in de commerciële ontwikkeling van de waardeketen.

De productieritmes in de zwingelbedrijven zijn de laatste 5 jaar continu toegenomen (jaarlijkse stijging over de 3 landen van 11%).

Op de markt van de korte vezels zijn de douaneperikelen in China nog niet opgelost. Er zijn nog steeds onduidelijkheden rond de geaccepteerde douane-codes en rond de zuiverheidsgraden vereist op korte en op middellange termijn.

Samen met de CELC (Pôle Technique et Innovation – JuliePariset) en met een extern adviesbureau (NOMADEIS) wordt versneld gezocht naar additionele toepassingen voor vlaslemen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken