Startpagina Economie

Tijdelijke waarborg voor pluimveebedrijven, vanwege vogelgriep

Vlaamse pluimveebedrijven die het financieel moeilijk hebben vanwege de besmetting met het vogelgriepvirus kunnen op een tijdelijke waarborg vanuit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds rekenen. Het gewaarborgde krediet kan gebruikt worden voor bepaalde algemene kosten, zoals de aankoop van veevoeder. Dat maakt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits bekend.

Leestijd : 2 min

Vorig jaar zijn in totaal 80 bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus van het type H3. Het merendeel van deze pluimveebedrijven heeft onmiddellijk het bedrijf geruimd om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Door die vrijwillige ruiming hebben deze pluimveehouders besmetting van andere bedrijven tegengehouden en de economische schade beperkt. Door de vrijwillige ruiming hebben een aantal bedrijven het financieel moeilijk gekregen, aldus het Departement.

Ze kunnen nu gebruik maken van een waarborgregeling vanuit de Vlaamse overheid. De waarborg is toegankelijk voor bedrijven die voor 11 juli 2019 al een pluimveehouderij in uitbating hadden. De aanvrager moet kunnen aantonen dat zijn of haar bedrijf negatieve gevolgen ondervindt van de uitbraak van de aviaire influenza. De maximale looptijd van de kredieten bedraagt 7 jaar en de waarborg geldt voor 3 jaar. De waarborg bedraagt maximaal 80% van het subsidiabele kredietbedrag.

Het gewaarborgde krediet kan gebruikt worden voor bepaalde algemene kosten (voederkosten, veeartskosten, enz.), of voor de financiering van specifieke kosten voor de herbevolking van de geruimde stallen. De waarborgregeling komt bovenop de 4,2 miljoen euro die Vlaanderen al toekende voor de getroffen bedrijven.

Vlaamse minister van Landbouw Hilde Crevits: “In Vlaanderen zijn vorig jaar tientallen pluimveebedrijven getroffen door aviaire influenza. Via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds kunnen we getroffen bedrijven die dat wensen een waarborglening toekennen. Dankzij zo’n lening kan je gemakkelijker een krediet krijgen bij de bank en kunnen de pluimveehouders de nodige investeringen doen.”

Lees ook in Economie

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

Economie De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.
Meer artikelen bekijken