Startpagina Economie

Biotalys haalt 10 miljoen euro op voor biologische gewasbescherming

Het Gentse biotechbedrijf Biotalys, heeft 10 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Ook verwelkomt het bedrijf Marijn Dekkers, voormalig CEO van Bayer, als bestuurder. Biotalys werkt onder meer aan een biologische fungicide tegen botrysschimmel, dat aardbeien maar ook bijvoorbeeld tomaten en aubergines schaadt.

Leestijd : 2 min

Biotalys ontstond in 2013 als spin-off van het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie). Ze beschikt over een platform waarmee het biologische bestrijdingsmiddelen ontwerpt en ontwikkelt. Daarvoor haalt ze inspiratie uit het immuunsysteem van lama’s. Het bedrijf denkt haar eerste product, de BioFun-1, in 2022 op de Amerikaanse markt te lanceren.

Het zijn drukke maanden voor het bedrijf. Tot dit jaar was Biotalys ‘Agrosavfe’. De start-up Biotalys ging dit jaar ook al in zee met het Nederlandse Chrysal om snijbloemen met biologische middelen te beschermen tegen schimmels en bruine plekken. Biotalys trok in de zomer van 2019 al 35 miljoen euro aan. Toen waren het Ackermans & van Haaren en Gimv die geld op tafel legden.

Bayer-veteraan

De laatste 10 miljoen komt van investeringsfonds Novalis LifeSciences. Novalis LifeSciences is een fonds dat opgericht werd door de Nederlander Marijn Dekkers. Hij stond 6 jaar aan het hoofd van Bayer. Onder Dekkers nam het bedrijf goeddeels afstand van de ‘oude’ chemie. Het bedrijf richtte zich voortaan op geneesmiddelen, zaden en gewasbeschermingsmiddelen.

Biotalys richt zich op gewasbescherming op basis van een molecule die zijn oorsprong vindt in natuurlijke stoffen en wordt geproduceerd door fermentatie. Het bedrijf denkt daardoor in principe de molecule tot veel verder in de voedselwaardeketen gebruiken. Het bedrijf verzamelde dan ook partners op verschillende plaatsen in de voedselwaardeketen

Biotalys haalde sinds de opstart 53 miljoen euro op. Andere aandeelhouders zijn Agri Investment Fund (Boerenbond) , overheidsvehikel PMV, de Nederlandse veredelaar Wouter de Ruiter en de Belgische wetenschapper en zakenman Rudi Mariën.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken