Startpagina Economie

Reisverbod naar Verenigde Staten heeft ook impact op onze export van (voedings)producten

Het is voorlopig te vroeg om voor onze bedrijven die handel drijven met de VS de mogelijke impact van het Amerikaanse inreisverbod vanuit Europa in te schatten. Dat zegt Flanders Investment and Trade. Maar ook bij Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, is het alle hens aan dek. “De schade beperken, onder controle krijgen én de bedrijven ondersteunen.”

Leestijd : 3 min

Amerikaans president Donald Trump kondigde woensdag aan dat reizen vanuit Europa naar de VS voor 30 dagen worden opgeschort. Bedoeling is om op die manier de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel gaat vanaf vrijdag in.

Verbod voor personen, niet voor goederen

Eerst de reactie van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Die vertegenwoordigt 26 sectoren en 700 bedrijven die kwaliteitsvolle voeding en dranken produceren in België. Fevia zet zich in voor een duurzame groei van de Belgische voedingsindustrie en dat in overleg met alle stakeholders.

“Het is vandaag onmogelijk om de impact van die beslissing in te schatten”, zegt Fevia-woordvoerder Nicholas Courant. De Belgische voedingsindustrie was in 2018 goed voor 685 miljoen euro export naar de VS. Belangrijkste activiteiten: 270 miljoen euro dranken (Belgische bieren), 120 miljoen euro chocolade én 90 miljoen euro koekjes.

Hoe het de komende weken en maanden gaat evolueren, is hoogst onzeker. “Het verbod geldt voor alle duidelijkheid voor personen, niet voor goederen. Maar ook dat heeft een impact. Heel wat B2B-events worden bijvoorbeeld geschrapt of uitgesteld. Dat zorgt voor minder contacten én minder contracten. Het is zeker nog zo dat in verre handel persoonlijk contact niet onbelangrijk is bij het ondertekenen van overeenkomsten. Vergeet ook niet dat de VS voor de Belgische voedingsindustrie een belangrijke groeimarkt is.”

Bestellingen en containers

Eerder al liet Fevia na een rondvraag bij de leden optekenen dat elk bedrijf de gevolgen van het corona-virus nu al ondervindt. “Dat verspreidt zich verder. Bestellingen worden geannuleerd, de beschikbaarheid van containers loopt terug... Voor iedereen komt de corona-crisis op een ongelegen moment. Hoewel de Belgische export van voedingsproducten nog steeg, merkten we wel een vertraging van de groei op. En vergeet ook niet de gevolgen van de brexit, die er ook dreigen aan te komen.”

Fevia informeert de leden zo goed als mogelijk. “We hebben onder andere op onze website een apart luik rond de corona-crisis voorzien. We zijn op verschillende niveau’s actief en in verschillende taskforces, zodat we constant onze leden kunnen een update bezorgen over een stand van zaken.” Ook bij Fevia staat de telefoon roodgloeiend. “De economische impact is groot. Gelukkig is er geen probleem op het vlak van voedselveiligheid, zoals het FAVV heeft gesteld. Het komt erop aan om de schade te beperken, proberen de crisis onder controle te krijgen én de aangesloten bedrijven verder te ondersteunen”, stelt Nicholas Courant, woordvoerder van Fevia.

Flanders Investment and Trade

Volgens het Vlaamse agentschap Flanders Investment and Trade (FIT) is het voorlopig te vroeg om die impact van het reisverbod door Amerika juist in te schatten. In 2018 exporteerden de Vlaamse bedrijven voor ruim 16 miljard euro naar de VS, goed voor bijna 5 procent van de totale Vlaamse uitvoer. Die 16 miljard vertegenwoordigt ook bijna 80 procent van de totale Belgische uitvoer naar de VS. Chemische en farmaceutische producten (43 procent) en machines, toestellen en elektrisch materieel (13 procent) waren goed voor meer dan de helft van die Vlaamse export.

Vorig jaar is de export naar de VS nog gestegen. De cijfers tot en met november hebben het over bijna 17 miljard euro aan uitvoer. Vlaanderen voerde in 2018 voor bijna 23 miljard euro in, goed voor ruim 7 procent van de Vlaamse import. Ook daarbij ging het vooral om chemische en farmaceutische producten (42 procent) en machines, toestellen en elektrisch materieel (13 procent). Ook de import vanuit de VS zit in stijgende lijn. De cijfers tot en met november spreken van een stijging met 10 procent.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken