Startpagina Economie

Graanprijzen gestegen

Tarwenoteringen zijn internationaal snel gestegen door zorgen over de invloed van het coronavirus op de logistieke sector, maar ook door de geruchten dat Rusland en Oekraïne van plan zijn om de uitvoer te beperken of zelfs geheel te verbieden.

Leestijd : 1 min

Wat ook een rol speelt: de aankoop door China van liefst 340.000 ton maaltarwe in de Verenigde Staten. De Synagra-prijs voor gecertificeerde standaardtarwe lag maandag op 167,50 euro. De prijs voor gecertificeerde Belgische maïs bedroeg 160 euro.

De EU lijkt bovendien in het seizoen 2020/21 dankzij de hevige regenval in het noordwesten af te stevenen op een 2% lagere opbrengst, ondanks de goede vooruitzichten voor midden- en noord-Europa dankzij de milde winter. Het gezaghebbende Amerikaanse ministerie van landbouw rapporteerde een verbetering van de conditie van de wintertarwe in de belangrijkste staten. Daarentegen lijkt de inzaai van zomertarwe gehinderd te worden door zware regenval en is er kans op overstromingen in het noorden van de VS.

De maïsnoteringen stegen bij beperkte handelsactiviteiten. De afnemende vraag naar ethanol beperkt de ruimte voor verdere prijsstijgingen. In Argentinië zorgt regenval voor verbetering van de laat ingezaaide maïs, maar ze hindert tegelijkertijd de oogst van de vroeg ingezaaide percelen. In Brazilië is de inzaai van de tweede oogst zo goed als gereed, maar zorgen blijven over de droogte in het zuiden en oosten.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken