Startpagina Economie

Nederlandse boeren stappen uit stikstofoverleg regering

Het Nederlandse stikstofoverleg tussen regering en landbouw is zo goed als dood. Landbouwers en agribusiness verenigd in het Landbouw Collectief trekken de stekker eruit. Volgens voorzitter Aalt Dijkhuizen is er geen enkele reden om de landbouw midden in een crisis te belasten met nieuwe milieumaatregelen. Het overleg zou schone schijn zijn; terwijl het beleid in Den Haag allang is voorgekookt.

Leestijd : 2 min

Het Landbouw Collectief bestaat uit 13 organisaties waaronder de Nederlandse boerenbond LTO. Ze zeggen zwaar teleurgesteld te zijn in landbouwminister Carola Schouten, die de boerenbelangen binnen de regering zou verkwanselen. Het is volgens Dijkhuizen, voorheen bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit, zinloos met haar te blijven spreken.

In een verklaring klinkt frustratie door. “Zelfs in deze bijzondere periode van de coronacrisis, waarbij de stikstofconcentratie in de lucht sterk is gedaald en voedselvoorziening crucialer is dan ooit, wil het kabinet de agenda van 2019 doordrukken."

Het Landbouw Collectief is bijvoorbeeld tegen een vrijwillige uitkoopregeling van boerenbedrijven. Het heeft volgens haar al geleid tot een wildwest-situatie in de provincie Noord-Brabant. In een recent overleg bleek volgens het collectief dat Schouten eiwitarm voer via deze Spoedwet nog steeds verplicht voor iedereen wilt invoeren. Ook dat is voor de landbouw een weg die niet bewandeld mag worden.

Grote twistpunten zijn volgens het Landbouw Collectief verder onder meer het behoud van de latente ruimte in vergunning, die nog steeds ter discussie staat. Ook een stikstofregistratiesysteem, waarbij ammoniak wordt gescheiden van stikstofdioxide, stuit volgens het collectief op grote bezwaren van het kabinet.

Ook wil men concrete afspraken over een "passende beloning voor de varkenshouderij voor hun geleverde stikstofruimte uit de warme sanering."

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken