Startpagina Economie

Beurs van Libramont mogelijk verplaatst naar september

De Beurs van Libramont wordt waarschijnlijk uitgesteld naar de maand september. Dat bevestigt commercieel directeur Caroline Willems. De huidige data van 24 tot en met 27 juli zijn vermoedelijk niet realistisch. De overheid zal naar verwachting alle grote evenementen in de zomer verbieden, aldus Willems.

Leestijd : 2 min

Zeker is dat niet, maar er zijn volgens Willems signalen dat al op korte termijn een regeringsbesluit valt. Elk jaar verwelkomt de beurs bijna 200 000 bezoekers, 800 exposanten en 5000 merken op een terrein van 300 000 m². Van annulatie is vooralsnog geen sprake, aldus Willems. Daarvoor is de beurs te belangrijk. “We spreken nu met alle partners die bij de beurs betrokken zijn, ook de landbouw, of een alternatieve datum mogelijk is.” September is de gewenste maand, want de maanden erna zijn te koud en nat voor een grootschalige buitenbeurs.

Daarbij moet men rekening houden met landbouwbeurzen zoals Space, dat op 18 september eindigt, maar ook andere evenementen in ons land en de buurlanden. Een deel van de exposanten is immers ook in de bouw actief. Bovendien trekt de beurs met haar bourgondische karakter ook ‘toeristen’ aan, voor wie weer andere evenenten ook interessant zijn. “Het is een hele inventarisatie”, aldus Willems. “Maar we verwachten binnen 14 dagen een uitkomst. Eind september is het meest waarschijnlijk.”

De beurs zal daarbij naar eigen zeggen de nodige maatregelen treffen om de veiligheid van bezoekers te garanderen. Ook wil de beurs duidelijk zichtbaar maken hoe essentieel landbouwers voor onze maatschappij zijn.

Beurscentrum gered

Even eerder werd bekend dat de Waalse overheid voor 4,2 miljoen euro een belang neemt in het beurscentrum LEC, dat de beurs huisvest. De LEC organiseert formeel de beurs niet. De organisator is de ‘Société Royale Le cheval de Trait Ardennais’. De oorsprong van de beurs ligt dan ook in de paardenhouderij. Met de 4,2 miljoen verwerft Sogepa dus een groot belang. Het geld gaat voor het grootste deel naar een kapitaalsverhoging, en voor een kleiner deel in de omzetting van schuld in aandelen.

De LEC kwam in de problemen door concurrentie met andere congrescentra, schrijft l’Echo, maar ook door een oud geschil met bouwbedrijf Franki. LEC moest het bedrijf na een slepend juridisch geschil miljoenen betalen. "Maar het was de moeite waard om het te redden, omdat de beurs van Libramont in het hart staat van een regionaal ecosysteem voor met name land- en bosbouw", zei het kabinet van Willy Borsus (MR ), Waals minister van Economie.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken