Startpagina Economie

Copa en Cogeca: maak Europees meer geld vrij voor landbouw

De coronacrisis bewijst dat de landbouw en bosbouw een sleutelrol voor onze samenleving spelen. Bij het vormgeven van een meerjarig financieel kader moet de EU de sector dan eerder meer dan minder geld bedelen. Dat stellen Copa en Cogeca, de Europese koepelorganisaties voor landbouwers en landbouwcoöperaties. Nieuwe vergroeningseisen worden beter met de nodige voorzichtigheid opgelegd, vindt men.

Leestijd : 3 min

De Europese Commissie werkt aan een voorstel voor een meerjarig financieel kader, dat zal gelden voor de periode van 2021 tot en met 2027. De uitvoerende arm van de EU verklaarde eerder al dat de prioriteiten worden verlegd. Migratie, defensie en het klimaat krijgen meer aandacht. Dat zou ten koste gaan van de klassieke steun aan de landbouw, die normaal goed is voor meer dan een derde van het budget.

Een opmerkelijke keuze, vinden veel boerenorganisaties, omdat de EU met haar ‘Farm to Fork’-strategie en haar ‘Green Deal’ juist zwaardere eisen wil stellen aan de landbouw. De landbouw moet groener worden, onder meer door het gebruik van chemische middelen tot 2030 met 50% te verminderen. Een opgave die volgens de gewasbeschermingsmiddelenindustrie overigens zo goed als onmogelijk is.

Prioriteit van morgen

De pandemie wijst ons erop dat de landbouw niet zomaar weggezet kan worden als de prioriteit van gisteren, aldus Copa en Cogeca, die Europees intensief samenwerken. Ze sommen in een gezamenlijk bericht wat lessen op die we geleerd hebben uit de coronacrisis: het belang van de interne markt bijvoorbeeld, die toch wel onder druk komt door nationalistische reflexen zoals grensprocedures en stimuleren lokale consumptie.

Ook blijkt maar weer hoe belangrijk de landbouw en bosbouw zijn voor de economie. De primaire sector mag maar enkele procenten van het Bruto Nationaal Product uitmaken, ze maken de cruciale grondstoffen voor een hele voedingsketen waarvan we afhankelijk zijn. Vrijwel alle sectoren moesten tijdelijk de deuren sluiten, maar boeren en voedselverwerkers zetten door. Niet uit luxe, maar uit noodzaak.

Het bevorderen van voedselzekerheid werd niet voor niets opgenomen in het Verdrag van Lissabon, dat de EU hervormde en in werking trad in 2009. De sector verdient het dus volgens Copa en Cogeca om binnen de Europese begroting een groot aandeel van het geld te krijgen. Ook zou de sector meer investeringssteun moeten kunnen krijgen. Dat laatste ook in verschillende vormen: giften maar ook leningen met verschillende looptijden.

Vergroeningsagenda

En dan zijn er nog de extra voorwaarden die de Europese Commissie vanuit haar vergroeningsagenda wil opleggen. Secretaris-generaal Pekka Pesonen van Copa en Cogeca vindt dat men even gas terug moet nemen, want duurzaamheid betekent ook dat bedrijven overleven. “In deze periode, waarin de sector lijdt, moeten we disproportionele beperkingen die de voedselzekerheid en de duurzaamheid van de sector vermijden.”

Digitale focus

Copa en Cogeca wijzen ook op de noodzaak dat binnen de begroting geld wordt vrijgemaakt voor de digitalisering van de sector. Zo moet breedbandinternet worden uitgerold op het platteland, en mag geld worden vrijgemaakt voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, robots en het gebruik van satellietgegevens maar ook het trainen van boeren in het gebruik van deze technologieën. Ten slotte willen Copa en Cogeca dat de productie van biomassa als vervanging voor fossiele brandstof wordt voortgezet. Dat laatste is niet evident, want er is toenemend kritiek op het gebruik van bijvoorbeeld houtpellets.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.
Meer artikelen bekijken