Startpagina Economie

Suikerprijzen krabbelen op, maar blijven laag

Suikerprijzen zijn de afgelopen maand weer iets gestegen. Dit is gevolg van hogere olieprijzen en de verwachting dat de vraag naar ethanol voor bijmenging in biobrandstoffen weer zal toenemen. Dat meldt de Europese Commissie in haar maandelijkse analyse. Prijzen blijven laag. Op de termijnmarkt in Londen werd eind mei 336,50 euro betaald voor het augustuscontract, tegen 294 euro een maand eerder.

Leestijd : 3 min

De olieprijs zet al enige tijd druk op de markt. De productie in Brazilië is door de afgenomen vraag naar ethanol met ruim een derde toegenomen. Het land is de grootste exporteur van suiker wereldwijd en als de olieprijs laag ligt, is verwerking tot ethanol minder aantrekkelijk. Ondanks de recente stijging van de olieprijzen is de productie van suiker nog steeds winstgevender dan de productie van ethanol. Het verschil bedraagt ongeveer 2 dollarcent per pond in het voordeel van suiker, aldus de Europese Commissie.

Eerder ging de Commissie uit van een tekort aan suiker op de wereldmarkt, wat normaliter leidt tot hogere prijzen. De coronacrisis heeft echter de invloedrijke oliemarkt op zijn kop gezet en ook de consumptie van ruwe suiker is vanwege de coronacrisis aanzienlijk afgenomen. Daarom verwacht de Commissie een halvering van het eerder verwachte tekort. Voor de EU voorziet de Commissie een afname van de export en een afname van de consumptie, waardoor het tekort aan het einde van het lopende seizoen kan uitkomen op 2 miljoen ton.

Binnen de EU blijven de verschillen groot. In landen met een tekort (Italië, Spanje, Hongarije en Roemenië) werd gemiddeld in maart 445 euro per ton betaald tegen 364 euro in de grote productielanden, namelijk Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. De spotprijzen lagen in de tweede helft van de maand mei nog wel op een hoger niveau. In de grote productielanden werden spotprijzen gezien van 414 euro per ton en in de zuidelijke lidstaten worden prijzen gerapporteerd van rond 500 euro per ton.

Witsuiker

Import en export

Op basis van informatie vanuit de douanesystemen blijkt dat in de periode van 1 oktober 2019 tot en met 22 mei 2020 in totaal 1,228 miljoen ton suiker werd ingevoerd en dat is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid die in dezelfde periode in het seizoen 2018/19 werd ingevoerd. Grootste importeur van suiker in de EU is nog altijd Spanje met ongeveer 269.000 ton (26%), gevolgd door Italië met ongeveer 177.000 ton (17%). Het Verenigd Koninkrijk is tot op heden goed voor 208.000 ton (20% van het totaal).

Verder blijkt op basis van informatie vanuit de douanesystemen dat in de periode 1 oktober 2019 t/m 26 mei 2020 in totaal 564.000 ton suiker werd ingevoerd uit een zogeheten EPA/EBA-landen. Concreet gaat het om ontwikkelingslanden uit Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan waarvan de EU heeft besloten dat ze producten naar de EU mag exporteren zonder dat hier invoerrechten over worden betaald. Italië is binnen de EU met 17% de grootste importeur van suiker uit EPA/EBA-landen, gevolgd door Spanje met 16% en Portugal met 8%. Ruim de helft van de import komt uit EPA/EBA landen, en 14% uit Brazilië.

Binnen het seizoen heeft de EU in totaal 537.000 ton suiker uitgevoerd en dat is 733.000 ton minder dan in dezelfde periode in het seizoen 2018/19. België is de grootste suikerexporteur met ongeveer 126.000 ton gevolgd door Frankrijk met 113.000 ton en Polen met 79.000 ton. Vanuit ons land wordt met name Franse suiker uitgevoerd.

Over de eerste 6 maanden van het seizoen 2019/2020 (t/m maart 2020) is er sprake van een negatieve handelsbalans. De Europese suikervoorraad ligt wat lager dan vorig jaar. Inclusief de productie in het nieuwe seizoen 2019/20 bedroeg de voorraad op 31 maart 2020 in totaal ruim 10 miljoen ton.

Gemiddelde verkoopprijzen

Een Europese verordening verplicht de Europese suikerproducenten verkoopprijzen te melden. De gemiddelde verkoopprijs voor suiker steeg in maart 2020 met 4 euro tot 375 euro per ton bij een ondergrens, binnen de standaarddeviatie, van 335 euro per ton en een bovengrens, binnen de standaarddeviatie, van 415 euro per ton. Voor de grotere productielanden waaronder ons land is er sprake van een gerapporteerde prijsstijging van 6 euro tot 364 euro per ton.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden

Actueel De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw stijgt lichtjes. De tevredenheid over de komende 6 maanden is toegenomen, terwijl de beoordeling van de afgelopen 6 maanden iets afneemt. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse landbouwconjunctuurenquête van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) waaraan 448 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) in maart hebben deelgenomen.
Meer artikelen bekijken