Startpagina Economie

Mondiaal dalen voedselprijzen, zuivelprijs naar laagste niveau sinds 2018

Wereldwijde voedselprijzen zijn in mei onder druk van de coronacrisis verder gedaald, met uitzondering van suiker, dat in prijs sterk steeg. De zuivelprijs daalde zelfs tot het laagste niveau sinds december 2018. Dat blijkt uit de FAO-voedselprijsindex van de VN. De samengestelde index daalde tot het laagste niveau sinds 17 maanden.

Leestijd : 3 min

De FAO-voedselprijsindex is in mei met bijna 2% gedaald ten opzichte van april. Daarmee komt de index op het laagste niveau sinds eind 2018. Het is de vierde maand op rij dat de index daalt, wat volgens de FAO vooral komt door de coronacrisis. De handel werd gefrustreerd door het instellen van allerlei reisbeperkingen, grensprocedures en gebrek aan containercapaciteit en de horeca moest in veel landen maandenlang dicht.

Graan

De index is opgebouwd uit graan, zuivel, vlees, suiker en plantaardige olie. De graanprijs weegt relatief het zwaarst, omdat graan hoofdbestanddeel van maaltijden is en bovendien een spilgewas is. De graanprijs daalde in mei met 1% ten opzichte van een maand eerder en ligt nu dichtbij het niveau van vorig jaar. Van alle graangewassen steeg alleen rijst in prijs, al was deze stijging ook beperkt door wisselkoersbewegingen.

De tarweprijs daalde 2% door de verwachting dat voorraden zich opbouwen. Op het Noordelijk halfrond is de oogst beginnende tot in volle gang maar de handel is juist aan het vertragen. Er lijkt eerder een overschot dan tekort te zijn. Wat betreft maïs, waar de VS als grote exporteur doorweegt, is sprake van de vierde maandelijkse prijsdaling op rij. De maïsprijs ligt 16% onder het niveau van mei 2019.

Er is volgens de FAO minder vraag dan voorheen vanuit de veevoedersector en de fabrikanten van biobrandstoffen, terwijl het aanbod groot is.

Zuivel

De zuivelprijs daalde met liefst 7% ten opzichte van april. De prijs ligt nu 20% onder het niveau van vorig jaar. Alle zuivelproducten daalden in prijs met de grootste prijsval voor boter en kaas. Bij boter speelt het seizoen – in Europa is altijd het aanbod groot rond deze tijd. Wat kaas betreft importeren Aziatische landen minder juist nu Australië en Nieuw-Zeeland meer kaas voorradig hebben dan anders rond deze tijd.

Wat melkpoeder betreft, waren prijsdalingen beperkt. Prijzen zijn de afgelopen maanden al stevig gedaald en daardoor is China nu weer bezig met het opbouwen van voorraden.

Suiker

De suikerprijs steeg opvallend genoeg in mei, en wel met ruim 7%. De oogst van onder meer India, de tweede grootste suikerproducent- en consument ter wereld, is minder groot dan verwacht. Ook Thailand haalt als belangrijke exporteur meer binnen dan verwacht. Daar komt bij dat de olieprijs opkrabbelt. Hierdoor wordt (wat) minder suikerriet tot suiker verwerkt. Er gaat meer suikerriet naar de bio-ethanolmarkt.

Vlees

De vleesprijsindex daalt voor de vijfde maand op rij. De internationale prijsquoteringen voor pluimvee en varkensvlees dalen door een groot aanbod in exporterende landen. Een grotere importvraag in Oost-Azië kan dit onvoldoende compenseren. De rundvleesprijs stijgt door een kleiner aanbod vanuit Brazilië en Oceanië.

Plantaardige olie

De index voor plantaardige olie daalde enkele procenten tot het laagste niveau sinds 10 maanden. De daling is vooral gevolg van een verslechterde markt voor palmolie. De prijs voor koolzaad en zonnebloemzaad is juist aangetrokken. De reden ligt in een kleinere oogst in de EU en minder grote exporteerbare overschotten in de regio rond de Zwarte Zee.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken